Wpis z mikrobloga

@Thor1990: a daj spokój, zanim sie zaloguje na maila, muszę przejść przez hasła serwerów, VIP passwordy ktore zmieniają sie co 30 sekund i zmiana hasła co jakis czas. Ileż można? :)
  • Odpowiedz
@Jutraniema: U nas tak dobrze nie ma :P Ogólnie uużyszkodnicy są rozbestwieni (i tacy leniwi, że nawet nie chce im się czytać komunikatów błędów/informacji, tylko od razu do IT zgłaszają, ze im coś wyskoczyło :( ) i musimy się bujać z usuwaniem IP serwera pocztowego ze spamlisty :(
  • Odpowiedz
@weeman: Ta, haslo na 8 znaków, mam nadzieje, że bez jakiegoś bezsensownego ograniczenia od góry (typu max 10 znaków).
A obowiązkowe wprowadzanie specjalnych znaków, liczb do hasło to jest wymysł gościa żyjącego w latach 80-tych, gdy trzeba było oszczędzać na pamięci i zamiast długiego hasła używało się krótkich z dziwnymi znakami.
https://xkcd.com/936/
  • Odpowiedz
@xSQr: I jak to w korpo, wszystko powiedziane w tonie nieznoszącym sprzeciwu.
"Rozważ zmianę hasła, ale i tak się do tego dostosuj, bo czy Ci się to podoba, czy nie, to twoje hasło wygaśnie" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@xSQr: WYobraź sobie jaka fajna praca jest w helpdesku i jak ludzie dzwonią z fochami że "kiedyś tak nie było trzeba a teraz coś wymyślili i muszę za każdym razem pamiętać nowe hasło"
Na szczęście mam to już za sobą
  • Odpowiedz
Gdyby uzytkownicy potrafili wymyslac porzadne hasla i trzymac je bezpieczne to nie trzeba byloby zmieniac ich co miesiac. A dopoki sie tego nie naucza to wystarczy tylko porzadna konfiguracja zabraniajaca ustawiania podobnych hasel i pilnowanie zeby nikt nie zapisywal na kartkach.
  • Odpowiedz
Co widzisz złego w dbałości o bezpieczeństwo? Zainstaluj sobie KeePass/LastPass/1Password i będzie po problemie.

To działa wręcz odwrotnie. Zmiana hasła co 30 dni powoduje to, że ludzie je gdzieś zapisują.
@mjut:
  • Odpowiedz
Jak wpisałem "czerwiec15" to system mi odpowiedział "Niestety takie hasło ma już ponad 70% użytkowników". Musiałem wymyślić nowe i zapisać na karteczce.
  • Odpowiedz