Wpis z mikrobloga

Mireczki z UPC ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W czerwcu kończy mi się umowa z #vectra, mam dosyć ich dziadowskiego internetu z pingiem 2000 gdzie ich poradą na rozwiązanie jest podpiąć się ethernetem i zmienić kanał w routerze. Przechodzę do #upc w #warszawa ale w międzyczasie pogooglowałem trochę i z tego co widzę raz UPC rozdaje routery Thomsona, raz Cisco i jeszcze jakieś inne. Generalnie ile ludzi tyle opinii, ale tutaj pytanie. Czy mogę z UPC negocjować aby dali mi jakiś lepszy router? Tzn biorąc pod uwagę np. to że Thomson może być *ujowy, czy mogę prosić od nich, żeby dali mi router Cisco ? No i jakie wy mireczki z #upc macie routery i jak sobie one radzą ?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@t-time: Ja mam upc 120 mb/s. Router Thomson i po kablu faktycznie daje te 120 ale po wi-fi tylko 60 i jak brat odpali sobie yt na tablecie to mogę zapomnieć o pograniu w coś na Internecie.
  • Odpowiedz
@t-time: mam Thomson, średnio co 15 minut mam przerwę na ok. minutę. Infolinia powtarza żeby sprawdzić na Ethernecie (mimo że powtarzam że nie mam komputera z Ethernet), zresetować router albo zmienić kanał.
  • Odpowiedz
@Kuork: brzmi jak moje doświadczenia z Vectrą. Obecnie mam 30 mb/s i będąc 1 metr od routera na laptopie potrafię mieć skoki pingów w CSie do 2000. Co więcej w routerze firmy Arris od Vectry, nie ma miejsca na podłączenie własnej anteny bo już nawet w szczytach mojej frustracji planowałem kupić metrową antenę no ale nie ma gniazda...
  • Odpowiedz
@t-time: Vectra mam ja moi znajomi i nikt nie ma problemów... znajomy od 2 tyg ma 100mb od Vectry dostał modem Wi-Fi cisco i wszystko jest git...
tez nie wiem co macie ze jak ktoś cos odpadli cus juz ping over 9000.. ja czasami pobieram na maksa z moim łączem i w csgo dalej normalny ping
  • Odpowiedz
@t-time: my chyba rezygnujemy w Warszawie z upc na rzecz vectry, także tego ;p słaby router strasznie, rzeczywiście. No i w Vectrze jest taniej i szybszy internet, przynajmniej wg. ulotek dla naszego bloku. Ale mówisz, że nie polecasz?
  • Odpowiedz
@Shagga: Taniej ? Na stronie Vectry są tylko umowy na 2 lata z tego co widzę, oferta UPC miażdży Vectrę. Router jest dziadowski, raz zmieniłem hasło do routera to vectra zresetowała mi router i zmieniła na poprzednie takie jakie oni mi dali. No i nie można dokręcić antenki :p takie rzeczy -> http://scr.hu/2t51/qpknh <- zdarzają się u mnie bardzo często, wiec standardowo łapię za słuchawkę i dzwonie na co dostaję
  • Odpowiedz
@t-time: ale Vectra ma też oferty przygotowane specjalnie dla mieszkańców pewnych rejonów, np. dla naszego bloku są bardzo korzystne wg. ulotek, które nam dostarczają (na stronie są inne oferty). No i nam ten router z UPC też często się wiesza i muli, a jak już jest więcej urządzeń, gdy np. niebieski organizuje z kumplami turniej w CSa to co rusz kogoś wywala.
  • Odpowiedz