Wpis z mikrobloga

Dostałem ostatnio od mamy starego laptopa żebym go trzymał/wywalił zrobił cokolwiek.
Ja go używam głównie to oglądania streamów albo meczy ale jest tak stary że niemiłosiernie go tnie i mam teraz pytanie do was mirki, co z nim zrobić. Czy np. postawienie na nim linuxa albo jakiegoś starego windowsa pomoże.
Laptop to HP compaq 6720s z Vistą

#linux #windows #laptopy #pytaniedoeksperta #komputery
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szalet: jakie bebechy ma w środku? podaj ile ramu, procek.
jak ma co najmniej 2 giga ramu to windows 7 pociągnie - tylko się wyłączy te żerne ficzery jak przeźroczystość okien etc.

jakiś czas temu regenerowałem znajomym toshibe z 2 giga ramu i 2*1.6 GHz prockiem - postawiłem win 7, odchudziłem - do internetu, skypa i office'a super się sprawdza, bardzo sprawnie działa.
  • Odpowiedz
@szalet: generalnie swiezy system jaki by nie byk bedzie dzialal smialo. Pakuj xp, albo cos linuxowatego. Ja na swoim dellu d410 (o podobnej specyfikacji) mam debiana 8 + mate, i cos tam ogladnac sie da w 360p.
  • Odpowiedz
@szalet: Miałem na 6730s ubuntu i archa. Wszystko spoko tylko potrafił się grzać mocno przez grafikę. Gdzieś też wynalazłem później modyfikowany kernel pod grafikę i było lepiej. Z tym, że w twoim modelu nie ma AMD a jest Intel, więc wydaje mi się, że będzie lepiej. Natomiast jeśli masz instalować to dla komfortu najlepiej lekkie środowisko instaluj - ja korzystałem z Gnome 3
  • Odpowiedz