Wpis z mikrobloga

#agh #studia #wf
Jak wyglądają zajęcia z wychowania fizycznego na studiach, w tym przypadku na AGH? Słyszałem, że można tam chodzić na basen itp. Co decyduje o zaliczeniu przedmiotu i co jest obowiązkowe, a co nie? (wolę sam biegać i chodzić na siłkę niż skakać przez kozła niczym w gimbazie na ocenę)
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Można się zapisać na jakieś "kółko" i masz WF zaliczony. Jest kółko brydża ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ale są i poważne siatkarskie, ping-pongowe,futsal,koszykówka,szachy( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@cadcadcad: zajęcia co tydzień po 1,5h na pierwszym semestrze WFu, potem kolejny semestr co tydzień 45 minut basenu, a potem na trzecim semestrze WFu co dwa tygodnie chyba po 1,5h Wuefu. Semestr zaczyna się na pierwszym albo drugim semestrze. Obecność obowiązkowa na wszystkich zajęciach. Można odrobić. Raczej tego luźnym chodzeniem na siłkę i bieganiem nie odrobisz. Potrzebna jakaś przynależność do klubów itd. A zajęcia na hali wyglądają tak, że jest
  • Odpowiedz
skakać przez kozła niczym w gimbazie na ocenę

@cadcadcad: Na WF nie ma ocen oraz nikt ci nie każe skakać przez kozła. WF na sali wygląda tak, że masz około 45 minut rozgrzewki a potem (zgodnie z rozpiska na dany tydzień) masz piłkę nożną, kosza, siatkówkę lub siłowni.
  • Odpowiedz
@Dikon: @arko123: @Patres: to w końcu wybieram kółko czy chodzę obowiązkowo czy wybieram jedno z czterech? Bo Wasze wersje trochę się nie zgadzają ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja chciałbym chodzić tylko na basen albo siłownię, nie umiem grać w kosza ani siatkę, bo do tej pory miałem zwolnienie z wf, dopiero niedawno zacząłem sporcić
  • Odpowiedz
@cadcadcad: Jak się nie zgadzają? Normalny WF masz tak, że co tydzień masz inne zajęcia (jest rozpiska na ścianie). Np. w pierwszym tygodniu masz siłownie, w drugim siatkówkę, w trzecim kosza a w czwartym piłkę nożną i tak w kółko.
  • Odpowiedz
@Patres:

wybierasz na co chcesz chodzic i obecnosc zalicza

i

Można się zapisać na jakieś "kółko" i masz WF zaliczony

kłócą się z wersją że trzeba chodzić na wszystkie obowiązkowe zajęcia
  • Odpowiedz
@cadcadcad: Ehh. Z tych osób co wołałeś nie było żadnej sprzeczności... A jeżeli już cytujesz to cytuj z pełnym kontekstem:

nie wiem jak akurat tam na agh, ale ogolnie to jest tak ze wybierasz na co chcesz chodzic i obecnosc zalicza
  • Odpowiedz
@cadcadcad: Zasadniczo wf to tak jak ktoś pisał wcześniej zajęcia na hali lub basen. Nie Ty wybierasz co akurat będziesz robić. Aczkolwiek przynależność do jakiejś sekcji zwalnia ze standardowego wfu, i działasz wg. planu sekcji. Z przyjęciem do sekcji to różnie bywa, z tego co słyszałem to niektóre są praktycznie nieosiągalne dla ludzi którzy "tylko" dobrze grają. Na basen, o ile nie jesteś zawodowcem, nie masz co startować. Ale podkreślam,
  • Odpowiedz
@Tubanja: były przypadki, że jak ktoś rzeczywiście przechorował pod koniec semestru i miał zwolnienie lekarskie bo mógł odrobić parę zajęć w następnym semestrze bez płacenia warunku.
  • Odpowiedz
@cadcadcad: Dwa semestry wfu masz na hali, rotacyjnie jest piłka nożna, siatkówka, koszykówka i siłownia (jak jest ładna pogoda to czasem też wychodzi się pobiegać). Do tego dochodzi jeszcze semestr basenu, gdzie jest podział na grupy w zależności od tego jak dobrze pływasz. Jeśli interesuje cię jakaś konkretna dyscyplina to możesz zapisać się do AZSu, ale z tego co wiem na niektóre sekcje ciężko się dostać.
  • Odpowiedz