Aktywne Wpisy
#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Ciężko mi naprawdę uwierzyć w to, że średnia krajowa to raptem 6k netto a mediana 5000zł na rekę
Rozmawiałem ostatnio z moimi znajomymi i rodziną, wszyscy mają ok 25-35 lat i tak zarabiają:
- szeregowa senior
Jarek_P +625
Pół roku temu pisałem tutaj o tym, jak to kupiłem sobie przewody zasilające nie na aliexpress, tylko od polskiego dystrybutora, sprzedającego legalnie. W skrócie: kupiony przewód komputerowy mający według opisu wytrzymywać 16A miał w sobie dwa cieniutkie druciki z miedziowanego żelaza i brak przewodu ochronnego, jego używanie zaś było realnym jechaniem po bandzie w zakresie zagrożenia zarówno porażeniem, jak i pożarowego.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
Obiecałem wtedy że nie odpuszczę, pociągnę sprawę dalej. I cóż... pociągnąłem.
@Vetala: Czemu manipulujesz? W USA istnieje skrajnie mocno regulowany rynek usług medycznych, a nie żaden "wolny rynek". Państwo za sprawą lobby bardzo utrudnia wejście nowych lekarzy do branży toteż usługi są droższe, a sami amerykańscy lekarze mają kilkukrotnie wyższe pensje w stosunku do swoich kolegów z innych państw.
@Aleksander_Newski: tak, wymagając od nich wykształcenia medycznego.
Idąc tym tokiem myślenia to dla rynku zdrowia nie może istnieć wolny rynek bo popyt nie zależy od ceny (ludzie wydadzą tyle pieniędzy ile zdołają pożyczyć żeby ratować swoje zdrowie/życie).
@jarema87: Wolny rynek nie istnieje.
@megawatt: Przecież nawet w Polsce samo wykształcenie medyczne nic nie daje. Potrzebna jest jeszcze zgoda na wykonywanie zawodu lekarza. Co dopiero w USA.
@megawatt: xd
@rzep:
Zależy jak długo byś się leczył onkologicznie - a i tak osoby, które mają pieniądze wyjeżdżają za granice by się leczyć, bo te przeklete komercyjne placówki są po prostu lepsze. Wątpię czy byś czekał rok w kolejce, gdybyś miał pieniądze
Byś musiał policzyć co konkretnie wyjdzie Cię drożej - zawyzone składki zdrowotne płacone przez 40 lat, albo leczenie raka prywatnie (to zależy też jakiego). Dodatkowo masz
Jak masz paręset tysięcy to jasne, możesz się leczyć prywatnie i będziesz miał lepszą jakość - nikt tego nie ukrywa. Nie mniej jednak większość osób nie ma po prostu takich pieniędzy.