Wpis z mikrobloga

Przetestowałem opisywaną tutaj metodę na deep sleep i u mnie działa jeszcze lepiej niż w oryginale ;) Udało mi się osiągać 29.3µA poboru przy uśpieniu przy czym moduł działa od wczoraj i nie zaliczył żadnej zwiechy. Jedyny mankament to to, że miał się budzić co 1 godzinę i wysyłać temperaturę z DS18B20 do thingspeaka a budzi się mniej więcej co 30 minut (niezbyt regularnie).

@kwanty: a jak u ciebie, próbowałeś już?

#elektronikadiy
#arduino
#esp8266
#thingspeak
Czayen - Przetestowałem opisywaną tutaj metodę na deep sleep i u mnie działa jeszcze ...

źródło: comment_VmsbtexKj723yWAf2m1rxvAgtj6LvqJz.jpg

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Super! U mnie niestety leży w szafie i czeka aż będę miał wolny czas :(

Jakie są interwały budzenia? Taki miernik, zwłaszcza na uA będzie miał dość dużą rezystancję wejściową, czyli zaliczysz na nim spadek napięcia i może dlatego prąd jest mniejszy. Jak masz drugi miernik to sprawdź jakie jest napięcie za miernikiem.
  • Odpowiedz
@kwanty: ale czy własnie wtedy odczyt poboru prądu nie powinien być zawyżony? wieczorem sprawdzę napięcie drugim miernikiem.

Interwal ustawiłem na 3 600 000 000μs czyli powinna być godzina a budzi się średnio co 35 minut.
  • Odpowiedz
ale czy własnie wtedy odczyt poboru prądu nie powinien być zawyżony? wieczorem sprawdzę napięcie drugim miernikiem.

@Czayen: Jakby to był odbiornik pobierający stałą moc (w Watach) to tak, ale tam masz jakąś przetwornicę. Trudno mi powiedzieć co zrobi. Może zaniżyć napięcie, chodzić niestabilnie ale pobierać mniejszy prąd albo otwierać PWM na dłużej żeby utrzymać moc na stałym poziomie czyli zwiększyć prąd. Tak naprawdę średni prąd bo to co pokazuje Ci
  • Odpowiedz