Witam, w czym lepiej zacząć programowanie ruby czy python aby później na jego podstawie zacząć robi strony www? A może jakiś inny język :P ? Działam na linuxie Proszę o poradę #programowanie #naukaprogramowania #ruby #python #linux
@goral20: Jeśli już to było to Ruby on Rails. Ruby to język, Rails to framework w którym kod może być używany do tworzenia stron www. Ruby jest prostsze do ogarnięcia niż Java. Nie ma prymitywnych zmiennych. Całość jest oparta na programowaniu obiektowym. Syntaks jest łatwiejszy do ogarnięcia.
@Hieronim_Buszewski: pisałem jak w paście "o jaki jestem hardcorowy programista..." :D w ramach dydaktyki czy gdy się bawię to super ale śpię spokojniej gdy na produkcji jest wordpress czy inne plone ;)
@anduk O jak ja nie ogarniam ideologi Typo3 i typoscriptu :D Mój kumpel w tym robił i polecał jako najlepszy CMS i się też planowałem tego nauczyć ale zrezygnowałem w pore ;)
@goral20: Ciężko powiedzieć. Jednym łatwiej zacząć od Ruby, a innym od Javy. W Javie więcej musisz napisać sam, ale uczysz się wszystkiego od podstaw. W Rubym wiele rzeczy dzieje się w tle i nie musisz ich znać.
'a jak jest z szybkością działania napisanego kodu' Programowanie polega na używaniu logicznych metod, do rozwiązywania abstrakcyjnych założeń. Jaki kod sobie napiszesz, tak będzie działał. Język programowania jest tylko narzędziem.
@Hieronim_Buszewski: Bardzo prosty - jeśli chodzi o czas stworzenia działającej apki nie jest to dłuższe niż w przypadku Railsów, trzeba zarequirować explicit kilka przydatnych rzeczy, które w Railsach są wbudowane, ale ogólnie daje radę. O ile to ma być mały serwis, który zwraca odpowiedzi w jakimś ludzkim formacie, nie generuje HTML. Zaletą lub wadą jest to, że sam sobie ustalasz strukturę katalogów. Wiadomo, w Railsach też się da to skonfigurować,
w czym lepiej zacząć programowanie ruby czy python aby później na jego podstawie zacząć robi strony www? A może jakiś inny język :P ? Działam na linuxie
Proszę o poradę
#programowanie #naukaprogramowania #ruby #python #linux
a jak jest z szybkością działania napisanego kodu
http://www.wykop.pl/wpis/8754960/#comment-22938818
btw. nie wiem jak teraz ale kiedyś strona kfc była na typo3 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
'a jak jest z szybkością działania napisanego kodu'
Programowanie polega na używaniu logicznych metod, do rozwiązywania abstrakcyjnych założeń. Jaki kod sobie napiszesz, tak będzie działał. Język programowania jest tylko narzędziem.
dzięki wszystkim za pomoc ;)
Ja piszę regularnie w Sinatrze. Zawodowo i prywatnie.
@Ghostbusters
W Ruby nie ma prawa dziać się coś w tle - to jest język. Myślę, że miałeś na myśli Railsy. I to jest największą zaletą i wadą Railsów :)
Bardzo prosty - jeśli chodzi o czas stworzenia działającej apki nie jest to dłuższe niż w przypadku Railsów, trzeba zarequirować explicit kilka przydatnych rzeczy, które w Railsach są wbudowane, ale ogólnie daje radę. O ile to ma być mały serwis, który zwraca odpowiedzi w jakimś ludzkim formacie, nie generuje HTML.
Zaletą lub wadą jest to, że sam sobie ustalasz strukturę katalogów. Wiadomo, w Railsach też się da to skonfigurować,