Wpis z mikrobloga

@beeper: Żebyś pojął jak działa komputer. Zaczynając programowanie od języka wyższego poziomu to tak jakbyś się uczył pływać w basenie 1.4 m. Niby umiesz, ale na głębokiej wodzie możesz sobie nie poradzić.
  • Odpowiedz
@beeper: Żeby się zniechęcili! Będzie mniejsza konkurencja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Panie, to chyba zależy od człowieka. Jakby mnie ktoś zapytał, to też bym chyba polecił cpp, ale to też zależy od zastosowań. Jeśli chcesz umieć programować, bo jesteś inżynierem i chcesz sobie zrobić jakieś narzędzie, to się naucz matlaba.

Jak faktycznie chcesz być programistą to liźnięcie C i C++ jest moim zdaniem wskazane, bo tam
  • Odpowiedz
@dagon_666: A co takiego wysokiego jest w c++11/14? Piękno nowych rozwiązań polega na tym, że upraszczają stare, robią je wygodniejszymi, ale ciągle pozostawiają pełną kontrolę nad wszystkim.
  • Odpowiedz
@beeper: Nie. Ale w samochodzie koła wymienia jego użytkownik, a nie producent. Jak chcesz samochód zrobić, to coś by o spalaniu paliw trzeba wiedzieć. A jak chcesz go używać to wystarczy ci instrukcja obsługi.

Programista raczej robi rzeczy niż ich używa, dlatego powinien rozumieć co robi.
  • Odpowiedz
@r3m0: nie wydaje mi się, programując korzystasz już z gotowych rozwiązań. Używając Twojego porównania to żeby napisać kalkulator musisz sobie zbudować od zera komputer.
  • Odpowiedz
@r3m0: type_traitsy i template meta-programming wprowadzaja wg mnie dosc wysoki poziom abstrakcji. Jak do tego dorzucisz jeszcze variadic template'ty to czasami mozna spedzic pol godziny patrzac na 3 linie kodu.
  • Odpowiedz
@trzynasta_rano: O, i to jest dobry przykład :) W c++ jak chcesz włożyć wsteczny jadąc 100km/h do przodu to włożysz.

Stroustrup powiedział fajne zdanie, które było najważniejszym które im przyświecało przy tworzeniu standardów:

Język nie może wymuszać rozwiązań, które miałyby zapobiec strzeleniu sobie w stopę przez programistę.
  • Odpowiedz
@dagon_666: No zgodzę się, że kod może być bardzo skomplikowany, ale chyba inaczej rozumiemy wysokopoziomowość. Kod może być zajebiście skomplikowany, ale Ty ciągle możesz wiedzieć co i kiedy dokładnie się stanie - nie masz nad sobą jakichś uniwersalnych rozwiązań, które Cię zabezpieczają przez postawieniem kroku w przepaść.
  • Odpowiedz