Wpis z mikrobloga

@notavailable: Przy zastosowaniu aktualnie dostępnych metod kompresji te 320 TB można upchnąć w 1,5 TB czyli do oglądania on-line potrzebujesz łącza 1,2 Gbit/s- takie są już dostępne w niektórych krajach w domach (65 dolarów/miesięcznie za 1 Gbit jest np. tutaj: http://fiber.usinternet.com/plans-and-prices/). Ale żeby to pobrać w 15 minut to już łącze 14 Gbit/s byłoby Ci potrzebne, czego raczej w domach się nie montuje. Więc myślę, że spokojnie za 10 lat
  • Odpowiedz
@notavailable: Każdy dostawca oferuje prędkości DO. Istnieją łącza z gwarantowaną przepustowością, ale kosztują dobre tysiące za każdy Mb/s.

@kino_oko: Nie trzeba szukać za oceanem, w Polsce też miejscami dostaniesz 1 Gb/s, np. we Wrocławiu, za 150 zł.
  • Odpowiedz
@michcio: owszem, ale w mojej sieci radiowej DO 6Mb oznacza stałe ~5,5Mb a w Neostradzie DO 10Mb u mojej dziewczyny internet z dnia na dzień spadł do ~1Mb mimo, że wcześniej działał z lepszą prędkością.
  • Odpowiedz
@michcio: z tym, że obcięcie przez nich prędkości nie wiąże się z tym, że więcej się nie da bo wcześniej internet działał szybciej tylko tym, że dzięki kruczkom mogą to zrobić. Mój operator też mógłby tak zrobić a jednak tego nie robi, ponieważ dba o klientów a neostrada ma ich w dupie.
  • Odpowiedz
@notavailable: Celowo tego nie robią, bo nie ma to żadnego sensu.

Jeżeli synchro jest w normie, to powodem jest zazwyczaj overselling, czyli na danym DSLAMie sprzedane jest więcej usług, niż pozwala na to jego łącze. Takie łącza są z czasem rozbudowywane, ale jak to w molochu, trwa to miesiącami.

Jeżeli dziewczynie nagle spadło synchro, mimo, że wcześniej było wyższe, to trzeba zwyczajnie zadzwonić na infolinię TECHNICZNĄ i poprosić o reset
  • Odpowiedz