Cześć. Kupiłem kartę graficzną 7900 xt xfx merc i dość konkretnie grają cewki. Problem zaczyna się już przy 60 klatkach. Kiedyś składałem kuzynowi pc na 6700xt i cewki faktycznie lekko piszczały, ale przy większym klatkażu i ciszej. Zasilacz mam Corsair cx750f.
Orientuje się ktoś czy morele pozytywnie rozpatruje "ekspresową wymianę" w przypadku piszczących cewek? Chciałbym wymienić kartę na ten sam model i w tej samej promocyjnej cenie 3700zł w jakiej ją zakupiłem.
Orientuje się ktoś czy morele pozytywnie rozpatruje "ekspresową wymianę" w przypadku piszczących cewek? Chciałbym wymienić kartę na ten sam model i w tej samej promocyjnej cenie 3700zł w jakiej ją zakupiłem.
Drożdży nie dodawałem, użyłem nieumytych winogron. Będzie coś z tego?
Jeśli liczyć, że winogrona mają 160g cukru na 1kg, to mam 1.5kg cukru z owoców i 5kg czystego cukru, co daje 6.5kg. Z tego co wiem z 1kg powinno być 0.6kg alkoholu, czyli powinienem uzyskać około 4kg alkoholu, a pozostałe 2.5kg powinno przekształcić się w dwutlenek węgla. Sumarycznie mamy nastaw wazacy 22.5kg - te 2.5kg(co2) =20kg.
Dobrze myślę, że w takim razie otrzymam wino 20% (4/20*100)?
Zastanawiałem
@Zawodowy_Janusz:
Dobrze rozumiem, że zgodnie z zasada Delle'go możemy uzyskac maksymalnie około 18%? Jeśli stężenie alkoholu wynosiloby 18%, to 18x4.5 + 0 (cukru pozostałego) daje już 81, czyli fermentacja dalej nie będzie kontynuowana?
Ze zbyt dużą ilością wody chyba nic już nie mogę zrobić, jedyne co mi przychodzi do głowy, to dorzucić jeszcze kilka kilogramów winogron może z 6? Na ten moment fermentacja jeszcze się nie zaczęła, ale zastanawia mnie to czy mógłbym to zrobić w
Generalnie kierowałem się radami znajomej mi osoby przy robieniu tego nastawu, ale widziałem, że na wykopie polecali taka stronę
https://wino.org.pl/old/frames/winogron.html, gdzie też stosunkowo dużo wody jest dodawane (praktycznie 1:1 owoce:woda). Skąd się to bierze? Ja z tego co słyszałem po znajomych czy rodzinie, to każdy tej wody solidną porcję dolewa, żeby nie było zbyt kwaśne.