Mirki #chwalesie :) Taka wędlinka : schab dojrzewający mi wyszła. Schabik leżał na kratce w misce najpierw obtoczony cukrem (48h) , następnie przemyty i osuszony i obsypany solą (36h). Po soli znów obmycie i osuszenie i otoczenie przyprawami. Po tych zabiegach całość ląduje w pończosze i zawieszony zostaje w przewiewnym miejscu - w moim przypadku karnisz nad lekko rozszczelnionym oknem na strychu. Temperatura +/-
@radek0112: nie nie nie ... w cukrze i soli leży w lodówce. Dopiero w samych przyprawach wisi w wyższej temperaturze. To co jest na zdjęciu było w +/- 13 st.C ( faktycznie mało precyzyjnie opisałem to jak to przygotować - jutro zrobię tutorial :) ) i nie leży w wodzie ! leży na kratce w miseczce . to co z niego wyciągnie cukier i sól trzeba wylewać co parę godzin.
Sporo Mirków prosiło, żebym napisał jak ruszę z dystrybucją nasion. Więc... Już ;)
Z tej okazji, na dobry początek, #rozdajo - jedna osoba z plusujących ten wpis dostanie zestaw nasion z wybranego przez nią zakresu ostrości oraz mały zapas suszonych i wędzonych bardzo ostrych papryk.
@gobi12: Litle Elf i Explosive Ember Mniej niż połowa bo reszta się jeszcze suszy. Bardzo fajne gatunki bo bardzo ładne rośliny same z siebie kiedy rosną (bardzo kolorowe) i całkiem nieźle sobie radzą w naszym klimacie. Na teranie miasta stołecznego mogę troszkę rozdać a pod koniec lutego pewnie i sadzonek będę miał nadmiar.
@MojHonorToWiernosc: Nawet na początku lutego można nawet kiełkować bo i tak dopiero w kwietniu wystawiasz
No i nadszedł czas robienia sosów. Dzisiaj skupiłem się na podstawie podstaw, czyli sos baza, który będzie później wykorzystywany w gotowaniu innych smakołyków. Oparłem się na przepisie słynnych BBQ Pit Boys: http://bbqpitboys.com/recipes/hell-fire-hot-sauce/ który odpowiednio zmodyfikowałem. Oczywiście na moje potrzeby zdecydowanie zaogniłem przepis i dostosowałem do polskich warunków. Z tego powody, że wiele osób pisało na priv czy polecam jakiś przepis na sos to postanowiłem podzielić się moją wersją receptury BBQ Pit Boys.
Mireczki i Mirabelki nasze drogie, znowu to zrobiliśmy.
Znowu nasz zespół jednomyślnie zdecydował, że cały budżet na marketing wydamy na chipsy i batony.
Tak na serio to dzięki @robertt1969 poznaliśmy historię jego córki. Postanowiliśmy przekazać Paulinie nowego laptopa Toshiba Satellite L50-B-1GL. Mamy nadzieję, że nasz upominek pomoże jej na
Kiedy po mnie zadzwonili nie wiedziałam czego się spodziewać. Wiedziałam tylko, że dostanę parę kroplówek i kilka zastrzyków. Kroplówki i zastrzyki z lekarstwem. Młoda pielęgniarka wyjmująca z pojemnika czarny woreczek rzuca w moim kierunku takim tonem, jakby robiła właśnie listę zakupów i nagle przypomniała sobie o pieczywie: - O, dostaniesz czerwoną. Wypadną ci po niej włosy. W przeciwieństwie do optymizmu brakuje mi jeszcze wówczas asertywności. Nie pamiętam co prawda, kiedy zdążyłyśmy przejść na „ty”, ale
@SamiS Cztery lata temu. @introligat0r Mi wtedy też powinien. @Milkey @Ayano @babcia_w_kapciach Dziękuję, już po wszystkim. ;) Rzućcie proszę okiem na ostatni akapit. @Apokryf Noo, kiedy jesteś kobietą i jesteś w takiej sytuacji to nie brzmi najzabawniej. @karmelkowa Wiesz, nie mogę powiedzieć, że wszystkie, bo w trakcie trafiłam naprawdę na wiele cudownych osób - w tym pielęgniarek. Ale ta...no tą zapamiętam do końca życia. @
@whoever: to samo robi #tmobileuslugibankowe tłumacząc się, że kwota nie była zaksięgowana przed końcem miesiąca, a na zaksięgowanie mają 14 dni. Więc trzeba zakupy kartą robić na początku miesiąca bo inaczej wezmą opłatę. Jeszcze pretensje miał pan, że nie czytam warunków. Wczoraj pożegnałem się z #tmobileuslugibankowedostarczaneprzezaliorbank. Nie polecam allegrowicza. #oszukujo #banki
@sspiderr: jeśli gimnazjalista o tej porze wstaje żeby wędzić kabany to znaczy że robi coś co lubi i może będą z niego ludzie za 10 lat, a ty co? sojowa kawusia i hejt od rana
Mirki #chwalesie :) Taka wędlinka : schab dojrzewający mi wyszła.
Schabik leżał na kratce w misce najpierw obtoczony cukrem (48h) , następnie przemyty i osuszony i obsypany solą (36h).
Po soli znów obmycie i osuszenie i otoczenie przyprawami. Po tych zabiegach całość ląduje w pończosze i zawieszony zostaje w przewiewnym miejscu - w moim przypadku karnisz nad lekko rozszczelnionym oknem na strychu. Temperatura +/-
źródło: comment_DvGsr3oCFv4yYNeFjQ0qLJ8omWnmQRoL.jpg
Pobierz