Dwa dni temu nastawiłem 10l cydru i mam pytanie czy mogę dolać po dwóch dniach kolejne 10l do tego zastawu czy raczej nastawić w innym wiadrze? #winiarstwo #wino #cydr
#pijzwykopem #wino #winodomowe #winodomowejroboty #hobby #winatomjara A dzis prosze panstwa zabutelkowałem wiśniowe - 12 butelek i winogronowe - 10 butelek. jeszcze gro pracy przedemną bowiem inne czekaja w kolejce ale mysle ze w ciagu tygodnia zdąze. jutro bede robil szafke na wino bo tego juz nie mam gdzie trzymac zyczcie mi powodzenia, Dionizos z wami!
@inogattino: na cydr wyciskasz sok z jabłek, ewentualnie mielisz owoce, dodajesz drożdże i czekasz aż blg spadnie poniżej 0, zlewasz z nad osadu(ewentualnie spod) i butelkujesz dodając do 10g cukru na 1l w celu nagazowania
Potrzebuję sprawdzonego przepisu na wino malinowe, może ktoś robił i podrzuci proporcje i uwagi. Mam trochę zamrożonych owoców i chcę zrobić próbę na przyszły sezon. #winiarstwo #winodomowejroboty
Jakie owoce nadają się na fajne, czerwone wino półwytrawne? Zawsze robiłem wina półsłodkie/słodkie, ale ostatnio mam fazę na picie półwytrawnych i taniej byłoby jednak zrobić sobie zapas samemu
Mam dostęp do ciemnych winogron, ale to jest jakaś randomowa odmiana typowo polsko-ogródkowa. Używałem ich wprawdzie do słodszych win, ale boję się, że będą za kwaśne do bardziej wytrawnych. Nie wiem jednak na ile osiągalne są do kupna winogrona z gatunków dedykowanych do właśnie
@flaa: a jak byś zrobił z winogron, użył drożdży odkwaszających, ewentualnie przeprowadził fermentacje jabłkowo-mlekową żeby zjadło kwasy? mam identyczne winogrona, i kwasy pięknie zbiły drożdże (ojciec zawsze robił słodkie ulepy z tych winogron, bo kwaśne)
Siemka. Robił ktoś cydr z hibiskusa?? Nie wyrobiło mi całego cukru stanęło na 12blg ale na powierzchni mam taki kożuch z pęcherzyków powietrza. Mam to ponad miesiąc. Za dużo cukru i nie przerobiło całego cukru? #cydr #winiarstwo
@oddawaj_kasztana: podobno dobre w połączeniu z wiśniami. a chodzi tu o nijaki smak podobno. możesz zawsze dokwasić hibiskusem, oczywiście zero wody najlepiej
Kupiłem sobie wszystkie składniki, butelki itp. Poszedłem do spożywczego po spirytus i cena trochę mnie jednak zaskoczyła. 65 zł za 0,5 litra. To na te moje 3l nalewki wydałbym 130 zł. Jednak dość dużo jak na taką zabawę - jak robiłem wino to wyszły mi jakieś grosze za parędziesiąt litrów.
Jakieś porady od bardziej doświadczonych aby trochę jednak oszczędzić? W dużych marketach jak np. Auchan da
@Viesti: hibiskus nie nadaje się do leżakowania, więc słaba będzie z niego pewnie nalewka. a spirytus normalnie w biedronce 0.5l za 50 złoty. Ja miałem kiedyś namiary na 5l 97% za 130 ( ͡°͜ʖ͡°)
@HansLanda88: w miodzie pitnym po 4 latach podobno nie czuć wogole hibiskusa, i raczej nie ważne w czym, utlenia się i aromat ucieka tak samo myślę. Miód z czeremchy zapowiada się świetnie, kurdybanek jeszcze stoi, zrobił się bardzo ziołowy i nie wiem co z tym faktem zrobić. A z sosenki zbicień już zabutelkowany :D
@HansLanda88: pędy sosny zalałem miodem, co by syrop z tego zrobić, później rozcieńczyłem i fermentowałem, trochę za krótko chmieliłem raczej, no ale pierwsze chmielenie lepiej lżejsze zrobić niż przesadzić chyba :D świerku? znaczy jakieś pędy świerku? nigdy nic z niego nie robiłem