Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zawodowy_Janusz: a takie pytanie jeszcze, jak po około miesiącu mam wg przepisu obciągnąć wino znad osadu, to rozumiem że do innego baniaka. A po jakim czasie mniej więcej można je butelkować i pić? :) ( ͡° ͜ʖ ͡°)
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zawodowy_Janusz: cześć, zlałem wg przepisu do 5l baniaków, na początku wino jeszcze pracowało ale od kilkunastu dni nic się nie dzieje. Czy to znaczy że fermentacja ustała i teraz wino tylko sie klaruje?

Zastanawiałem się też, czy jakbym dodał pirosiarczan to mógłbym butelkować, przy założeniu że nie zależy mi na super klarownym winie :)
Czy to znaczy że fermentacja ustała i teraz wino tylko sie klaruje?


@Kubeusz89: Tak, fermentacja ustała, wino zaczyna się klarować ale zachodzi jeszcze wiele procesów równolegle. To, czy fermentacja na pewno ustała, najlepiej sprawdzić cukromierzem.

Zastanawiałem się też, czy jakbym dodał pirosiarczan to mógłbym butelkować, przy założeniu że nie zależy mi na super klarownym winie :)


@Kubeusz89: Zdecydowanie zbyt wcześnie. Popijać sobie możesz i częstować ale z balonu.
Piro oczywiście