Dementuję sposób na ziemniaki. Dzisiaj robiłem i - niespodzianka ( ͡°͜ʖ͡°) - wszystko wygląda o wiele trudniej. 1. Ziemniak musi być bardzo dobrej jakości. Typowy z warzywniaka, ma tyle skaz że trzeba je wycinać. A wtedy skórka będzie się rozpadać. 2. Ziemniak dobrze trzyma ciepło. A to oznacza że po wyjęciu z chłodnej wody już po 5 sekundach parzy w ręce. Nie muszę dodawać że w
Z masłem zdarzyło mi się ostatnio zrobić w taki sposób, że włożyłem na kilka sekund nóż do ciepłej wody, wytarłem i bez problemu mogłem posmarować bułkę. Polecam.
co do twardego masła to raczej polecam, ogrzać szklankę od wewnątrz nad parą wydobywającą się z czajnika i później tą szklanką nakryć masło na 3 minuty.
@Polanin: Np jak #!$%@?ć sobie tarkę masłem i to potem myć, uwalić sobie słoik zamiast normalnie obrać czosnek czy jajko, jeść stary odświeżany ,,chleb''zamiast uprzednio zamrozić ,,na potem'' bochenka. albo jak zrobić czarne jajko które wygląda jak gówno na asfalcie( ͡º͜ʖ͡º)
@ozzmann: Ale tu nie chodzi o improwizację. Z tych wszystkich super-porad przydatnych jest jakiś niesamowicie mały ułamek. Nie ma tu nic do rzeczy "polska mentalność". Np. otwieranie butelki palnikiem. Poważnie to jest wybrana z wybranych najlepszych niesamowitych 10 porad jedzeniowych z całego świata? A obieranie jajka w słoiku w wodzie? Próbowałeś? Jajko mokre, rozwala się, a potem jeszcze musisz wyciągać wszystkie skorupki ze słoika, żeby zlewu nie zatkać. Tego oczywiście nie
@mysliszonichazmasz: @lowrider4you: znawcą nie jestem bo wina nie lubię, ale przypadkiem nie powinno być schłodzone. Takie przypalanie może je trochę podgrzać.
@melba: @plusem-wyklety: tak. Wino i Białe i różowe powinno zostać schłodzone przed podaniem. Myślę jednak, że to krótkie podgrzanie powietrza w szyjce nie wpłynie znacząco na temperaturę płynu.
@lowrider4you: a ja myślę, że w kuchni tak dobrze wyposażonej, że znajdziesz w niej lutlampę, nie sposób nie znaleźć korkociągu.
Jedyna przydatna rzecz z tego filmiku o której nie wiedziałem to gotowanie ziemniaków z naciętą skórką. Reszta albo jest głupia albo powszechnie znana.
Komentarze (109)
najlepsze
1. Ziemniak musi być bardzo dobrej jakości. Typowy z warzywniaka, ma tyle skaz że trzeba je wycinać. A wtedy skórka będzie się rozpadać.
2. Ziemniak dobrze trzyma ciepło. A to oznacza że po wyjęciu z chłodnej wody już po 5 sekundach parzy w ręce. Nie muszę dodawać że w
Komentarz usunięty przez moderatora
@lowrider4you: a ja myślę, że w kuchni tak dobrze wyposażonej, że znajdziesz w niej lutlampę, nie sposób nie znaleźć korkociągu.
Komentarz usunięty przez moderatora