"Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat niemal całkowicie zniknął z domowych kuchni." - poważnie? Chyba żyję w jakimś inny świecie. A swoją drogą, w nadmiernych ilościach to i woda jest szkodliwa. Smalec jest pyszny i łatwo go zrobić samemu bez żadnej chemii. dodatkowo może być z cebulką i np z pysznymi skwarkami z topionego podgardla.
@betonowecukierki: Zmiany zaszły. Moje babcie używały wyłącznie smalcu, a teraz dla mnie smalec to lokalny specjał do spróbowania na weselach albo na grillowaniu. Z cebulką, kiszonym, pajdą żytniego chleba, ale nie na stałe w kuchni jako półprodukt do gotowania.
W końcu ktoś to napisał. Smalec jest dla nas naturalnym pożywieniem, zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, w tym witaminę D, której nam tak bardzo brakuje w zimowe ponure dni.
Kanapeczki z domowym smalcem ze skwarkami posypane solą to nadjedzenie. Kojarzą mi się z dzieciństwem, jedliśmy je z ojcem jak oglądaliśmy walki Gołoty ( ͡°͜ʖ͡°)
Zajebiste źródło. Odnośniki, które, jak liczyłam, pokażą mi rzetelne badania na poparcie tezy, w kluczowych kwestiach odsyłają do... tego samego blogaska, czy co to tam jest. Niektóre co prawda ślą do badań, ale są to badania nt. tłuszczów jako takich, statyn itede, itepe, nie ma natomiast żadnego twardego dowodu na to, że smalec faktycznie jest najzdrowszym dla człowieka tłuszczem.
Autor pisze "co mu się wydaje", bo tak by wynikało z przesłanek (od
@to_juz_przesada: Niemal wszystkie znaleziska z tego konta prowadzą do tego blogaska. A dodam jeszcze to:
Od kiedy zaczęto straszyć ludzi naturalnym tłuszczem promując rafinowane oleje roślinne lawinowo zaczęły mnożyć się choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwory i inne cywilizacyjne co przedstawia wykres za British Journal of Nutrition, 2012.
Po czym pojawia się wykres pokazujący jakieś dane z 1998 roku.
Niemal wszystkie znaleziska z tego konta prowadzą do tego blogaska.
@cuckoo: Faktycznie. Ale tam rak się panoszy, potrzebuję kąpieli oczu. To są wszystko znaleziska autora powyższego. Wszystkie pochodzą z tego samego blogaska:
@ajron_men: w sumie to zerknąłem, jezusmaria, co za pseudonaukowy bełkot. Jakieś wykresy, pokazujące zgodność niektórych rzeczy w czasie - coś jak słynny wykres, pokazujący zgodność postępu efektu cieplarnianego i spadek ilości piratów pływających po morzach. Wykres pięciu krajów, gdzie nie ma siedzącego trybu życia i je się tłuszcz oraz 5, gdzie każdy cały dzień siedzi przed telewizorem i tłuszczu je się mniej - masakra metodologiczna. Powybierane pojedyncze badania dające odpowiadający autorowi
"Niezdrowość" smalcu była propagowana przez producentów olejów i innych tłuszczy roślinnych. Ja #!$%@? Ramę, Sramę i inne gówna, które są totalnym syfem w dodatku niesmacznym. Smalec wytapiam sam, to samo z tłuszczem wołowym - genialny do frytek czy steków. Jako ciekawostkę napisze, że pierwotnie frytki z mc donaldsa były smażone na łoju wołowym ale po hurrr durrr na tłuszcz zwierzęcy, zaczęli wydziwiać z chemią i tłuszczem roślinnym żeby smakowało jak łój wołowy.
Komentarze (166)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/483/2
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Autor pisze "co mu się wydaje", bo tak by wynikało z przesłanek (od
@to_juz_przesada: Niemal wszystkie znaleziska z tego konta prowadzą do tego blogaska. A dodam jeszcze to:
Po czym pojawia się wykres pokazujący jakieś dane z 1998 roku.
@cuckoo: Faktycznie. Ale tam rak się panoszy, potrzebuję kąpieli oczu.
To są wszystko znaleziska autora powyższego. Wszystkie pochodzą z tego samego blogaska:
Nieszczepione dzieci są zdrowsze
Kandydoza i przeciekające jelito
i chyba mój faworyt
Nie wolno obcinać włosów podczas nowiu, bo końcówki będą się rozdwajały
Aż sprawdzę, kto to wykopał i czy nie ma tam czasem kogoś, kogo pochopnie zdecydowałam się
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: comment_Avl0zwrIWvoZeabRCz3DffaOcValit0b.jpg
PobierzSmalec wytapiam sam, to samo z tłuszczem wołowym - genialny do frytek czy steków.
Jako ciekawostkę napisze, że pierwotnie frytki z mc donaldsa były smażone na łoju wołowym ale po hurrr durrr na tłuszcz zwierzęcy, zaczęli wydziwiać z chemią i tłuszczem roślinnym żeby smakowało jak łój wołowy.
źródło: comment_LzSI6ZwlF1wT63sZaqDRmFL0zPIv2Pmx.jpg
Pobierzźródło: comment_3IBd8o3n1seP6HbGTERp513kMIkeqG4e.jpg
Pobierzźródło: comment_6tnGA0kkjzjdXUSSw564Jlt6iMseJy7x.jpg
Pobierz