Aktywne Wpisy
LittleOpa +7
Daję 100 zł i pytam państwa: czy picie piwa 0,0% przez opiekuna zamiast wody w trakcie spaceru z wózkiem jest ok czy nie ok?
#piwo #dzieci #wychowanie #pytanie #tatacontent
#piwo #dzieci #wychowanie #pytanie #tatacontent
ewa-m +6
#zwiazkiromatyczne #depresja #zycie
Chyba powoli przestaję wierzyć że mogę poznać kogoś wartościowego. Ostatnio bardzo źle się dzieje - ciężka choroba mamy, rzucenie przeze mnie praca z powodu bardzo opóźnionych terminów wypłat, wysyłanie CV i czekanie na odzew...
Ostatnio myślałam że poznałam kogoś fajnego ale bardzo się myliłam. Do tego wykop namieszał mi a głowie, bo ciągle czytam że faceci 30 plus wolą dwudziestki, najlepiej 10/10 a jak jest się przeciętną trzydziestolatką to
Chyba powoli przestaję wierzyć że mogę poznać kogoś wartościowego. Ostatnio bardzo źle się dzieje - ciężka choroba mamy, rzucenie przeze mnie praca z powodu bardzo opóźnionych terminów wypłat, wysyłanie CV i czekanie na odzew...
Ostatnio myślałam że poznałam kogoś fajnego ale bardzo się myliłam. Do tego wykop namieszał mi a głowie, bo ciągle czytam że faceci 30 plus wolą dwudziestki, najlepiej 10/10 a jak jest się przeciętną trzydziestolatką to
PIZZA
Składniki na ciasto:
0,25kg mąki
łyżeczka kopiasta soli
łyżeczka cukru
pół opakowania drożdży w proszku
woda ok. 150ml
łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
cukier
sól
Wyciśnięty czosnek przesmażyć krótko na oliwie, dodać pomidory, łyżeczkę cukru i soli do smaku. Gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać poszatkowane listki bazylii i delikatne gotować jeszcze kilka minut.
Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiać przez sito.
2. Do mąki dodać sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy. Dolewać wodę tak długo aż ciasto będzie lekko kleiło się do rąk.
3. Wyrabiać 10 minut (ciasto powinno być miękkie i już nie kleić się do rąk). Uformować kulkę, posmarować oliwą.
4. Ciasto włożyć do miski, nakryć mokrym ręcznikiem kuchennym (tak aby po wyrośnięciu nie dotykało ręcznika) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
5. Po godzinie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Ponownie włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki (można i na cały dzień, ja często robię ciasto wieczorem na obiad kolejnego dnia)
6. Po wyjęciu z lodówki wyrobić palcami cienki placek (według uznania), ew. można użyć wałka.
7. Placek posmarować sosem pomidorowym.
8. Obrzucić dodatkami (ślicznotka na zdjęciu jest z szynką, serem, porem i cebulą.
9. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (mój piec grzeje do 270 stopni) do uzyskania oczekiwanego wypieczenia. Jeżeli pieczesz na kamieniu (ja tak robię i uważam, że wtedy jest lepsza) to bardzo istotne aby mocno nagrzać kamień (nawet 1h) przed włożeniem pizzy do pieca. Powinno się wtedy piec używając funkcji grill.
Do pizzy można podać sosy:
Ostry:
50ml oliwy z oliwy
2 ząbki czosnku
1 chilli
Oliwę wlać do miseczki, wycisnąć czosnek, i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać.
Czosnkowy:
100ml śmietany 18%
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
Suszona bazylia/oregano
Szczypta soli
Kilka kropli cytryny
Śmietanę i majonez włożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i kilka kropli cytryny. Dobrze wymieszać.
@qwelukasz @sha4ky @gybefan @fizzly @Prosty_login @shdw @Rain_ @MoroMoro @duckar @akordeon @Aninschen @szajka @Kichachi @gergu @tatwarm @macio32155 @FreshAle @udgz @choksondik @karacz @bekoz @WallyGator @akordeon @Elijah_S @Werdandi @onomatobeka @Dev100 @pokey @gergu @vargemp @macio32155 @wykopkami @surma @Bartek2016 @kacperinjo @Obserwator_z_ramienia_ONZ
#gotujzwykopem #pizza
@karacz @smetan1
@lsnazr: wołaj jak będziesz pisał :)
ja dzisiaj albo jutro będę robić wg twoich wskazówek - pochwalę się po robocie
ja dzisiaj albo jutro będę robić wg twoich wskazówek - pochwalę się po robocie
a moja to co? zdrajco...
Zrobiłem ale coś popsułem chyba :(
Ciasto mi praktycznie nie wyrosło, jak było małe tak zostało - może odrobinkę większe było...
Zrobiłem tak jak kazaliście, po wyrobieniu ciasta morką szmatą przykryłem i pod koc, po godzinie troche powyrabiałem i do lodówki... po godzinie uformowałem placek i do piekarnika 250* na 10 minut.
Placek był bardzo cienki - aż za bardzo, po przekrojeniu widać było ok, chociaż w
wygląda jak z pizzerii (。◕‿‿◕。)