Wyciśnięty czosnek przesmażyć krótko na oliwie, dodać pomidory, łyżeczkę cukru i soli do smaku. Gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać poszatkowane listki bazylii i delikatne gotować jeszcze kilka minut.
Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiać przez sito.
2. Do mąki dodać sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy. Dolewać wodę tak długo aż ciasto będzie lekko kleiło się do rąk.
3. Wyrabiać 10 minut (ciasto powinno być miękkie i już nie kleić się do rąk). Uformować kulkę, posmarować oliwą.
4. Ciasto włożyć do miski, nakryć mokrym ręcznikiem kuchennym (tak aby po wyrośnięciu nie dotykało ręcznika) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
5. Po godzinie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Ponownie włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki (można i na cały dzień, ja często robię ciasto wieczorem na obiad kolejnego dnia)
6. Po wyjęciu z lodówki wyrobić palcami cienki placek (według uznania), ew. można użyć wałka.
7. Placek posmarować sosem pomidorowym.
8. Obrzucić dodatkami (ślicznotka na zdjęciu jest z szynką, serem, porem i cebulą.
9. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (mój piec grzeje do 270 stopni) do uzyskania oczekiwanego wypieczenia. Jeżeli pieczesz na kamieniu (ja tak robię i uważam, że wtedy jest lepsza) to bardzo istotne aby mocno nagrzać kamień (nawet 1h) przed włożeniem pizzy do pieca. Powinno się wtedy piec używając funkcji grill.
Do pizzy można podać sosy:
Ostry:
50ml oliwy z oliwy
2 ząbki czosnku
1 chilli
Oliwę wlać do miseczki, wycisnąć czosnek, i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać.
Czosnkowy:
100ml śmietany 18%
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
Suszona bazylia/oregano
Szczypta soli
Kilka kropli cytryny
Śmietanę i majonez włożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i kilka kropli cytryny. Dobrze wymieszać.
@lsnazr: Często wychodzi mi blada pizza z wierzchu mimo ze piekę w 250*C (nie ma znaczenia czy na górze piekarnika czy na samym dole, zawsze jest blada. Jedynie dół przypieczony.) Czy to wina piekarnika? Co robię źle? Smak jest ok. Ciasto wydaje mi się ze tez okej, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. Składników zazwyczaj daję na oko. Ciasto wyrabiam by było tak miekkie jak cycki różowych pasków. Więc co
PIZZA
Składniki na ciasto:
0,25kg mąki
łyżeczka kopiasta soli
łyżeczka cukru
pół opakowania drożdży w proszku
woda ok. 150ml
łyżka oliwy
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
cukier
sól
Wyciśnięty czosnek przesmażyć krótko na oliwie, dodać pomidory, łyżeczkę cukru i soli do smaku. Gotować 5 minut na wolnym ogniu. Dodać poszatkowane listki bazylii i delikatne gotować jeszcze kilka minut.
Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiać przez sito.
2. Do mąki dodać sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy. Dolewać wodę tak długo aż ciasto będzie lekko kleiło się do rąk.
3. Wyrabiać 10 minut (ciasto powinno być miękkie i już nie kleić się do rąk). Uformować kulkę, posmarować oliwą.
4. Ciasto włożyć do miski, nakryć mokrym ręcznikiem kuchennym (tak aby po wyrośnięciu nie dotykało ręcznika) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
5. Po godzinie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Ponownie włożyć do miski, przykryć ręcznikiem i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki (można i na cały dzień, ja często robię ciasto wieczorem na obiad kolejnego dnia)
6. Po wyjęciu z lodówki wyrobić palcami cienki placek (według uznania), ew. można użyć wałka.
7. Placek posmarować sosem pomidorowym.
8. Obrzucić dodatkami (ślicznotka na zdjęciu jest z szynką, serem, porem i cebulą.
9. Piec w maksymalnie rozgrzanym piekarniku (mój piec grzeje do 270 stopni) do uzyskania oczekiwanego wypieczenia. Jeżeli pieczesz na kamieniu (ja tak robię i uważam, że wtedy jest lepsza) to bardzo istotne aby mocno nagrzać kamień (nawet 1h) przed włożeniem pizzy do pieca. Powinno się wtedy piec używając funkcji grill.
Do pizzy można podać sosy:
Ostry:
50ml oliwy z oliwy
2 ząbki czosnku
1 chilli
Oliwę wlać do miseczki, wycisnąć czosnek, i dodać drobno posiekaną papryczkę chilli. Wymieszać.
Czosnkowy:
100ml śmietany 18%
100ml majonezu
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki cukru
Suszona bazylia/oregano
Szczypta soli
Kilka kropli cytryny
Śmietanę i majonez włożyć do miseczki, dodać wyciśnięty czosnek, cukier, przyprawy i kilka kropli cytryny. Dobrze wymieszać.
@qwelukasz @sha4ky @gybefan @fizzly @Prosty_login @shdw @Rain_ @MoroMoro @duckar @akordeon @Aninschen @szajka @Kichachi @gergu @tatwarm @macio32155 @FreshAle @udgz @choksondik @karacz @bekoz @WallyGator @akordeon @Elijah_S @Werdandi @onomatobeka @Dev100 @pokey @gergu @vargemp @macio32155 @wykopkami @surma @Bartek2016 @kacperinjo @Obserwator_z_ramienia_ONZ
#gotujzwykopem #pizza
@lsnazr: ale to wychodzi na to że na 1/4kg mąki należy dać mniej niż 1gram drożdży.. to chyba za mało?
p.s. woda czy mleko do ciasta?