Aktywne Wpisy

mirko_anonim +6
✨️ Czy warto zrezygnować z pracy na rzecz życia z odsetek? Ⓘ
#oszczednosci #inwestowanie #odsetki #praca #emerytura
Za rok kończę 40 lat, brak rodizny, mieszkanie po babci więc brak kredytów, brak auta. Dzisiaj na koncie już mi pykło 1mln zł.
Mam stresującą pracę w związku z tym planuje w następnym miesiącu złożyć wypowiedzenie i żyć z odsetek. Kase na razie mam na EDO, na koncie
#oszczednosci #inwestowanie #odsetki #praca #emerytura
Za rok kończę 40 lat, brak rodizny, mieszkanie po babci więc brak kredytów, brak auta. Dzisiaj na koncie już mi pykło 1mln zł.
Mam stresującą pracę w związku z tym planuje w następnym miesiącu złożyć wypowiedzenie i żyć z odsetek. Kase na razie mam na EDO, na koncie
Co byście zrobili na mom miejscu?
- Emerytura jeszcze w tym roku 28.4% (114)
- Popracowałbym jeszcze z 3-5 lat 41.6% (167)
- Pracuj do 50-65 roku życia 29.9% (120)

SepulkoZnawca +143
Mirki, Mirabelki i osoby Mirabelskie. Pijcie ze mną kompot albo płyn do konserwacji zwłok. Obudziłem się dziś jako starzec. Wszystkich pulsujących zawołam kiedy podwoję ten wynik. Jeśli oczywiście ten portal przeżyje. Bo ja napewno przecież nie raz mi sto lat śpiewali.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

https://www.facebook.com/1934ONR/posts/620989184677210:0
Wśród niektórych osób idea narodowo–radykalna wywołuje skojarzenia z narodowym socjalizmem. Nie zamierzamy jednak polemizować z tymi, którzy uznają nas za neonazistów. Ludzie wysuwający takie opinie nie są bowiem partnerami do dyskusji. Ostatecznym argumentem niech tu będzie krew przedwojennych działaczy narodowych przelana przez niemieckich zbrodniarzy w czasie drugiej wojny światowej. W niniejszym tekście, chcemy rozwiać wątpliwości osób uważających naszą ideę za zbliżoną do socjalizmu w kwestiach społecznych i ekonomicznych.
Najpierw zwróćmy uwagę na korzenie filozoficzne tej idei. Są one, co może się wydawać zaskakujące, niemal identyczne jak w przypadku ideologii liberalnej. Socjalizm ma swoje źródło w filozofii idealistycznej, odrzucającej myśl scholastyczną Kościoła Katolickiego, a więc odcinającej się od podstaw naszej cywilizacji. Konflikt między liberalizmem, a socjalizmem jest więc w gruncie rzeczy sporem wewnątrz modernizmu. Ideologia socjalizmu wzięła się z kolektywistycznej koncepcji idealizmu. Według jednego z jej protoplastów – Georga Hegla, ludzie są tylko narzędziami realizacji ducha dziejów. Podstawowe założenia tych dwóch idei są także podobne – budowa społeczeństwa idealnego, obdarzenie ludzkości nieskrępowaną wolnością. Inne są tylko środki, które tę wolność miałyby zapewnić.
Jak więc widać, socjalizm jest pochodną prądu myślowego negującego w całości korzenie ideowe polskiego nacjonalizmu. Dlatego musi być nurtem odległym od naszej idei – narodowego radykalizmu. Socjalizm zakłada bowiem prymat państwa nad jednostką oraz nad zbiorowością jednostek – narodem. Naród, najwyższa dla narodowych radykałów doczesna wartość, jest dla socjalistów jedynie instrumentem służącym do realizacji interesów państwa. My zaś, mamy zdanie odwrotne. To państwo powinno realizować to, co służy narodowi. Naród może istnieć bez państwa, co pokazał chociażby przykład Polski pod zaborami. Natomiast państwo bez narodu traci rację bytu, a może się tak stać, jeśli naród będzie traktowany instrumentalnie. Jedną z podstaw nacjonalizmu jest narodowy solidaryzm, czyli współpraca wszystkich obywateli dla dobra narodu. Tymczasem socjaliści głoszą walkę klas, interes klasowy jest dla nich ważniejszy od interesu ogólnonarodowego. Wszelkie próby łączenia nacjonalizmu z socjalizmem, takie jak narodowy socjalizm, czy narodowy bolszewizm, są więc z natury rzeczy niemożliwe do realizacji. Zdaniem socjalistów, państwo powinno regulować większość sfer życia ludzkiego. Ogranicza to możliwości samorealizacji jednostki, niszczy jej zaradność i przedsiębiorczość. Zwolennicy socjalizmu postulują podniesienie podatków, w tym podatku VAT na podstawowe produkty, co uderza w szczególny sposób w najbiedniejszych obywateli i drobnych przedsiębiorców. Charakterystyczna dla krajów socjalistycznych rozbudowana biurokracja również utrudnia życie obywatelom załatwiającym sprawy urzędowe i pochłania ogromne koszty. Jednym z założeń tej doktryny jest także internacjonalizm. Odrzucenie idei państwa narodowego prowadzi do gromadzenia się krajów w ponadnarodowych instytucjach, takich jak Unia Europejska, ograniczających suwerenność poszczególnych narodów. Państwo socjalne charakteryzuje się też rozwiniętym systemem świadczeń społecznych. Ma to swoje dobre strony, jest to bowiem pomoc dla ubogich obywateli i rodzin wielodzietnych. Jednak jeśli państwo daje ,,rybę” zamiast ,,wędki”, wytwarza się sytuacja sprzyjająca dla patologii, takich jak bezrobocie (a raczej społeczne pasożytnictwo), czy natężona imigracja, co widać na przykładzie Stanów Zjednoczonych, Szwecji czy Niemiec. Socjaliści odrzucając filozofię Kościoła Katolickiego, negują także samą potrzebę istnienia religii, zastępując ją utopijnymi wizjami idealnego społeczeństwa. Nie przyjmują oni norm moralnych wynikających z wiary katolickiej, co prowadzi do dezaprobaty wobec tradycyjnych wzorców cywilizacyjnych.
Z tego wynika, że socjalizm to podobnie jak liberalizm, idea odległa od narodowego radykalizmu w wielu aspektach filozoficznych, społecznych, politycznych i ekonomicznych. Nie ma więc powodu, aby nacjonalizm z socjalizmem łączyć. W powyższym tekście wspomniane zostało pojęcie narodowego solidaryzmu. To on jest bowiem prawdziwą alternatywą między tymi dwiema modernistycznymi ideologiami.
Filip Bator.
#ruchnarodowy #onr