Aktywne Wpisy
Kroshkar +5
WTF?!
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody
Właśnie się dowiedziałem, że są ludzie którzy nie lubią podgrzewanych siedzeń w samochodach. Ja rozumiem, że latem, bo to o masochizm już zakrawa, ale w zimie to jest coś wspaniałego jak ci po 30 sekundach od odpalenia zimnego samochodu ciepełko w dupkę grzeje (。◕‿‿◕。).
#motoryzacja #samochody

wfyokyga +63
Dzień dobry, jako że se mam urodzina, przybyłem z cukierkiami dla was. Można brać po 2, dla wszystkich starczy. Wszystkiego najlepszego dla jego (mnie).
źródło: temp_file3731521872378915545
Pobierz

#programowanie #kiciochpyta #fizyka #matematyka #gamedev #pytanie
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@1080p: mógłbym, ale jestem niemalże pewien, że jest na to jakiś sprawdzony i gotowy wzór/algorytm, który mógłbym wykorzystać :)
@xerxes931: @echelon_: dajmy na to, że plansza ma wymiary 400x400. Obiekt A jest elipsą o promieniu 20 bądź 40, zaś punkt/obiekt B elipsą o promieniu 10.
@Ciermont: sprawdzę, dzięki
Jeżeli masz obiekty/obszary 3-wymiarowe A i B i chcesz obliczyć prawdopodobieństwa że A (poruszające się) będzie kolidować/przetnie się z B (stałym). I jeśli znasz wektor prędkości A/siły nań działające to możesz jakąś trajektorie obliczyć i sprawdzić czy przetnie B. Ale tu nie ma żadnego prawdopodobieństwa.
Chyba że do A doliczysz jakieś czynniki losowe, to wtedy możesz powtórzyć obliczanie tej trajektorii n razy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wykrywanie_kolizji
wtedy mamy 360 stopni do sprawdzenia w ilu przypadkach na 360 zachaczy o punkt B
z tego można wyliczyć