Wpis z mikrobloga

Mirki. Od lat robię w Codeigniterze. Czy warto przerzucić się na coś nowszego i porzucić dziesiątki świetnie działających wypracowanych rozwiązań?

Priorytetem jest szybkość działania i mały stopień skomplikowania kodu, więc frameworkowe kobyły raczej odpadają.

Jakieś sugestie?

#php #framework #programowanie #webdev #webdesign #mysql #sql
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hoRacy: pytanie do czego chcesz nowy framework.

Pewnie moja opinia będzie nie popularna ,ale ja jeśli miałbym wybierać laravel a codeigniter do "poważnego projektu". To skłoniłbym się do Codeigniter a nie Laravela ze względu na to ,że codeigniter jest bardziej dojrzały i wszelki przypadłości jakie mogły występować zostały już dawno temu załatane.

Oczywiście ,że Laravel jest nowocześniejszy i sam z niego korzystam jednak czasem nowoczesność jest mniej istotna a brak
  • Odpowiedz
zastanów się po co chcesz się uczyć czegoś nowego? Jeśli pod kątem rynku pracy to pewnie tylko ZF2 i SF2, jak dla siebie to może faktycznie laravel...
  • Odpowiedz
w czym sie przejawia ta dojrzałość? w kodzie na pograniczu php4 i 5? no to fakt, dojrzały ;)

@normanos: w tym ,że od bardzo długiego czasu choćby nie pojawiają się security issue. Jak wspomniałem to moja opinia i wcale nie mam na celu pokazania ,że Laravel jest gorszy, bo to nie prawda.

Laravel to bardzo dobry framework i jeśli się ustabilizuje jego sytuacja to zapewne zmienię moje zdanie :)
  • Odpowiedz
@yelm - sam sobie jestem rynkiem pracy. Zend Framework to kobyła z mojego doświadczenia używana wyłącznie przy gigawielkich projektach. A po co komu b---a atomowa do skoszenia trawnika?

Generalnie chodzi mi o framework, gdzie szybko i prosto można napiżdżać jak największą ilość funkcjonalności nie przejmując się powtarzalnymi rzeczami, typu obsługa formularzy, czy łatanie xss
  • Odpowiedz
@ginden - szybkość działania, czytaj: lekkość kodu + fajne mechanizmy cache'owania do plików, memcache + zapytań bazodanowych, aby nie trzeba było za bardzo spinać się z optymalizacją kosztem przejrzystości
  • Odpowiedz
@hoRacy: @squeezed: to prawda...najlepszym chyba wyborem na dziś którego się nie będzie żałować to Symfony. Chyba ,że masz projekty których długość życia to kilka miesięcy i nie będą dalej rozwijane...wtedy może nie mieć to znaczenia
  • Odpowiedz
@fotexxx: Stawiamy na nim prawie każdy projekt, w tym jeden był b.duży i muszę przyznać, że Symfony daje radę.

Zresztą co by tu nie ukrywać, 80% frameworków wykorzystuje komponenty symfony.
  • Odpowiedz
framework, gdzie szybko i prosto można napiżdżać jak największą ilość funkcjonalności nie przejmując się powtarzalnymi rzeczami, typu obsługa formularzy, czy łatanie xss

@hoRacy: W zasadzie każdy...?

PS. XSS to niemal zawsze wina kiepsko napisanego kodu lub nieznajomości jakiegoś dziwnego wektora ataku.
  • Odpowiedz
@yelm: > zastanów się po co chcesz się uczyć czegoś nowego? Jeśli pod kątem rynku pracy to pewnie tylko ZF2 i SF2, jak dla siebie to może faktycznie laravel...

Dość odważna teza, spójrz tutaj:
  • Odpowiedz
@fotexxx: już tam pomińmy laravela bo tu nie o niego konkretnie chodzi. laravel, symfony, slim, silex, obojętne... ale na boga NIE CodeIgniter! To NIE spełnia żadnych norm, założeń, zero composera, psr, etc etc etc. Ci był zajebisty ale... w 2006 ;)
  • Odpowiedz
@fotexxx: chodziło mi o to, żeby nie rozpatrywać tego w kontekście "a mój framework jest naj naj najlepsiejszy" tylko aby odradzić używania czegoś co JUŻ nie spełnia żadnych standardów. Ładowanie sie w CI to marnowanie swojego potencjału i czasu. ;)
  • Odpowiedz
Ładowanie sie w CI to marnowanie swojego potencjału i czasu. ;)

@normanos: masz racje. Ja natomiast odnośnie oceny przydatności frameworka w projekcie mam trochę inne zdanie i inne kryteria. CI to staroć. Osobiście wolałbym jednak stary sprawdzony staroć niż nowiuśki , błyszczący jak psu j---a framework bez ustabilizowanej drogi rozwoju i z akcjami typu zmiana struktury plików.

Oczywiście zakładając ,że żyjemy w świecie ,gdzie jest tylko Laravel i
  • Odpowiedz