Wpis z mikrobloga

Mirki. Od lat robię w Codeigniterze. Czy warto przerzucić się na coś nowszego i porzucić dziesiątki świetnie działających wypracowanych rozwiązań?

Priorytetem jest szybkość działania i mały stopień skomplikowania kodu, więc frameworkowe kobyły raczej odpadają.

Jakieś sugestie?

#php #framework #programowanie #webdev #webdesign #mysql #sql
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fotexxx: kumam, ale teraz wszystko tak zapiernicza, że chyba ciężko będzie już o takie spowolnienie, żeby nie było juz takich zmian. NAWET Symfony3 będzie miało też inna strukturę - tak na marginesie ;) Też nie lubie takich rewolucji ale chyba nie ma innego wyjścia ;)
  • Odpowiedz
@kowad: pod kątem polskiego rynku pracy z moich doświadczeń wynika, że jest tak jak pisałem. A wyniki z googla'a, które podałeś, nie są w żaden sposób miarodajne.

Polskie firmy dopiero zaczynają używać laravela, a jak gdzieś głównym fw jest CI to nie radzę tam aplikować, bo na 99% praca polegać będzie na "dopisywaniu" nowego kodu, do kodu, do którego 20 programistów już coś "dopisywało". ;-)
  • Odpowiedz
@yelm: ale ja nie mówię, żeby iść w CI (bo ten wolno, bo wolno, ale jednak będzie odchodził). Tylko nie skreślałbym Laravela na rzecz SF2 (myślę, że oba będą popularne, choć rzeczywiście aktualnie SF jest wyżej) i nie sądzę, żeby Zend jeszcze coś ciekawego ugrał na rynku.
  • Odpowiedz
@kowad: nie skreślam, mówię tylko jak moim zdabniem jest pod kątem ofert pracy, a tak w ogóle: debian = SF2, ubuntu = laravel
  • Odpowiedz
@hoRacy: phalcon a jesli stricte php musi byc to chyba kohana ale lepiej czekać na nowego Ci i tyle, ale imho laravel a najlepiej to chyba porzucić php i nodejs
  • Odpowiedz
Od kilku dni wchłaniam LARAVEL dokumentację. Wygląda pięknie, chociaż małe mam pojęcie co i jak robić w tym momencie. Ale potencjał jest ogromny względem codeigniter. Więc wygląda na to, że zrobię krok do przodu w stronę bardziej nowoczesnych wzorców projektowych
  • Odpowiedz