Wpis z mikrobloga

• 114
Żal mi was ATEIŚCI. Nie jestem jakiś tam zagorzalym katolikiem, czasem chodzę do kościoła czasem nie, ale jak czytałem w gorących, że któraś matka tłumaczyła dziecku, że "ludzie nie wykształceni wymyślili sobie takiego Pana żeby im ułatwil ich brak odpowiedzi na naukę" to aż mi jej żal. Ateizm to dla mnie opieranie się prawdzie która oni doskonale znają. Żaden ateista mi nie wytłumaczył swoją nauką fizyka i chemia JAK TO WSZYSTKO POWSTALO.

#religia #oswiadczenie #bekazpodludzi #gorzkiezale #ateisci
  • 168
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@emcter: Mam 31 lat. Nigdy nie byłem wierzący. Nie jest to dla mnie moda, Jest to dla mnie normalność. Rodzice są ateistami, żona jest ateistką i zdecydowana większość znajomych to ateiści. To jaki wpływ religia miała na historii Polski czy historię czegokolwiek mam kompletnie gdzieś. Co mnie to obchodzi? A Ty wiesz ile przez religię wymordowano niewinnych ludzi na świecie? I się morduje obecnie? Miliony. I jakoś o tym nikt
  • Odpowiedz
Jeszcze 100 lat temu piorun to był palec boga. Jeszcze 60 lat temu ludzie tłumaczyli sobie większość chorób grzesznym życiem.

@blubi_su: widzę, że historia nie była twoją mocną stroną xD

Boga nie ma. A nawet gdyby istniał, byłby raczej nieprzydatny, bowiem znane nam prawa fizyki zupełnie wystarczą do objaśnienia fenomenu istnienia wszechświata i życia bez sił nadprzyrodzonych –oto wniosek z książki Stephena Hawkinga „The Grand Design”.

@deck: fizyka
  • Odpowiedz
@blubi_su: @deck:

Mi chodziło bardziej o poświęcenie zwykłych ludzi, którzy walczyli nawet za Polskę. Z tym zawsze związana była wiara u Polaków.

Ja sam nie uważam, że coś może być wyżej jak Bóg ale religię zawsze traktowałem jako przedmiot, w którym są zawarte zasady moralne i szanuje to.
  • Odpowiedz
@NieRozumiemIronii: Zdecydowanie lepiej radzi sobie fizyka od religii. Fizyka stara się rozwikłać problem. Religia twierdzi że wszystko powstało ot tak bo tak i już kropka. Wszelkie wyjaśnienia są niepotrzebne bo pamiętaj - ciekawość to pierwszy stopień do piekła.
  • Odpowiedz
Biorąc to wszystko pod uwagę to istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że na wielu z nich mogła powstać inteligenta forma życia i nasz planeta to jedna z nich.

@Griffin_: na jakiej podstawie szacujesz to prawdopodobieństwo? Probabiliści opierający się o możliwość losowego ułożenia się aminokwasów tak, by utworzyły stworzyły początek dla dwóch tysięcy białek określili to prawdopodobieństwo jako zerowe, tj. nie powinniśmy istnieć.
  • Odpowiedz
@blubi_su: Jestem chemikiem, znajomość wszystkich praw jakie rządzą tą planetą stale utwierdzają mnie w przekonaniu, że to wszystko musiało zostać stworzone przez kogoś, kto posiada ponadludzką wiedzę.
  • Odpowiedz
Pierwszy błąd ateistów konfrontujących Boga ze światem materialnym polega na traktowaniu nauki i religii jako dwóch graniczących ze sobą terytoriów, które ze sobą walczą i jak pierwsze się rozszerza, to drugie się kurczy. Nie, to są dwa niezależne obszary życia, funkcjonujące na całkiem innych płaszczyznach, styczne ze sobą w jednym wspólnym punkcie. Bóg leży poza paradygmatem nauki. Polecam obejrzenie tego wykładu:
Clermont - Pierwszy błąd ateistów konfrontujących Boga ze światem materialnym polega ...
  • Odpowiedz
fizyka odpowiada na pytania odnośnie funkcjonowania wszechświata (a przynajmniej na ich sporą część), ale kompletnie nie radzi sobie przy pytaniu o powstanie wszechświata i ustawienie jego wartości fizycznych.

@NieRozumiemIronii: biblia za to sobie 'radzi' ;D
d.....k - > fizyka odpowiada na pytania odnośnie funkcjonowania wszechświata (a przyn...
  • Odpowiedz