Wpis z mikrobloga

Jak obiecałem tak zrobiłem, będzie wykopwywiad z Jackiem Bartosiakiem. Generalnie przyczyną były różnice zdań w tym znalezisku: http://www.wykop.pl/link/2148270/mec-bartosiak-polska-powinna-trzymac-sie-z-dala-od-konfliktu-na-ukrainie/

Pytania pewnie będą więc o Ukrainę ale jak chcecie to pytajcie o geopolitykę dowolnego regionu świata. Zasada jest prosta, pytania które zgarną najwięcej plusów lądują u naszego gościa. Wstępna liczba pytań to max 15 - nie chcę wysyłać za dużo żeby uniknąć zdawkowych odpowiedzi.

Dla przypomnienia inne nagranie: http://www.wykop.pl/link/2027464/jacek-bartosiak-niemcy-daza-do-sojuszu-z-rosja-i-wypchniecia-usa-z-europy/

Informacje na temat JB: Adwokat, absolwent Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, Centrum Prawa Angielskiego i Europejskiego przy Uniwersytecie w Cambrigde oraz Centrum Prawa Amerykańskiego przy Uniwersytecie Floryda. Prowadzi sprawy związane z obrotem nieruchomościami, wielkonakładowymi inwestycjami budowlanymi, specjalizuje się w obsłudze międzynarodowych transakcji handlowych. Wspólnik w kancelarii adwokackiej Barański i Bartosiak. Jest ponadto ekspertem Fundacji Republikańskiej i członkiem Rady Budowy Okrętów. W Narodowym Centrum Studiów Strategicznych zajmuje się analityką związaną z bezpieczeństwem narodowym oraz sprawami międzynarodowymi; na powyższe tematy publikuje i występuje w mediach.

#4konserwy #neuropa #ukraina #wojna #wojsko #geopolityka #ama #knp #ruchnarodowy #rosja
Velati - Jak obiecałem tak zrobiłem, będzie wykopwywiad z Jackiem Bartosiakiem. Gener...

źródło: comment_07jSNHna4TrgNQJPApAIIqmisthKFhoF.jpg

Pobierz
  • 59
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ok,więc tak - moje pytania są taką troszkę wypadkową zarówno wynikającą z kilku stwierdzeń pana Bartosiaka na temat tego, iż obecnie dla krajów zachodnich największym problemem jest jednak ISIS stąd patrzą one głównie na bliski wschód, jak i refleksją min. nad tym artykułem, który zawierał pewne przewidywania względem tej sytuacji, jednak , ponieważ jest to tekst sprzed kilku miesięcy - nie uwzględniał on otwartego konfilktu na Ukrainie w takiej skali jak ma
  • Odpowiedz
2. Jakie możliwe konsekwencje będą mieć działania Putina na Ukrainie względem rozwoju sytuacji na bliskim wschodzie ( wojna w Syrii, negocjacje z Iranem) i jak ten rozwój wydarzeń może się zmienić w kontekście zagrożenia ze strony ISIS.
  • Odpowiedz
3. Jak i w jakim stopniu ewentualna zmiana strefy wpływów poszczególnych mocarstw na tym obszarze ( bliskiego wschodu) będzie warunkowała sytuację polityczną w Europie w szczególności wobec konfliktu na Ukrainie.
  • Odpowiedz
Pytanie bedzie z gatunku science fiction, ale...

Jak ocenia pan prawdopodobienstwo zwrotu Niemiec ku Rosji na zasadzie (upraszczajac do bolu): "wy macie surowce i armie, my cala reszte, razem mamy to, co USA, tylko lepiej."
  • Odpowiedz
cz widzi Pan zwiazek pomiedzy zneutralizowaniem przez Putina planow ataku na Syrie przez USA w zeszlym roku a wybuchem protestow na Ukrainie, ktore przerodzily sie w pozniejszy Majdan? Czy mogl to byc swoisty rewanz USA za uniemozliwienie zatakowania Al-Assada?
  • Odpowiedz