Wpis z mikrobloga

#komputery #gry #grafika3d #ciekawostki

Zrobiłem taki materiał dla zielonych, albowiem widzę po znajomych, że nie każdy wie co to filtrowanie anizotropowe, antyaliasing czy okluzja. Efekt jest taki, że wielu graczy wybiera jedno z domyślnych ustawień grafiki: niskie, średnie lub wysokie, podczas gdy można wyłączyć pewne zasobożerne bajery i nadal cieszyć się ładną grą ;)

Na jakich Wy gracie ustawieniach? Chętnie przeczytam też uwagi dotyczące samego materiału, odpuśćmy sobie jedynie jazdę po dykcji, bo to już przeżarty i nudny temat :D
qlink - #komputery #gry #grafika3d #ciekawostki 

Zrobiłem taki materiał dla zielon...
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qlink: mam bardzo słabego PC i zazwyczaj ustawiam AA off, anizotropowe x2, tekstury na high, LOD modeli na low, reszta bajerów (bloom, hdr itp) też off; ale to w starych grach, nowych nawet nie próbuje odpalić. Materiał pewnie się przyda mniej ogarniętym.
  • Odpowiedz
@qlink: Zaczynam od Ambient Occlusion, następnie obniżam AA i jak dalej muli to schodzę z cieni. Tekstury i rozdzielczość najczęściej, w moim przypadku, nie wpadają na wydajność.
  • Odpowiedz
@jigsaw96: @qlink: AF praktycznie wcale nie wpływa na wydajność od paru ładnych lat. I na różnych kartach różne ustawienia będą miały mniejszy lub większy lub większy wpływ na wydajność, a czasami nawet na jakość obrazu (FXAA w niektórych grach wygląda świetnie, w innych tragicznie). Najczęściej jeśli już trzeba coś obniżyć to najlepiej zacząć od AO, AA, cieni i innych tego typu bajerów.

Swoją drogą zawsze jak zaczynałem nową
  • Odpowiedz
@qlink: Kurde, to naprawdę ty? Zasubskrybowałem Cię już kilka miesięcy temu i muszę powiedzieć, że odwalasz kawał dobrej roboty. Materiały są mega profesjonalne i ogląda się je z przyjemnością, nawet te, których tematyka mnie nie interesuje. Tak trzymaj! :)
  • Odpowiedz
Dzięki stokrotne! Ciągle się uczę i staram się robić lepsze materiały :) Bardzo przyjemne hobby, ponieważ co dzień widać jakiś postęp: komentarze, odsłony, subskrypcje. Szalenie motywująca rzecz.
  • Odpowiedz
@qlink: Dodałbyś jeszcze może nawet jako dymki w Youtubowym playerze jak nazywają się te efekty w języku angielskim (efekty cząsteczkowe: particles itd).
  • Odpowiedz