Wpis z mikrobloga

• 3
@Lyca6_2019e To są tylko apki gdzie łączysz się pod swój serwer . Bo główny wymóg to komputer który będzie leżał gdzieś w kącie 24/7 . Ja kupiłem kiedyś mini pc Dell wyse 5070 bo okazał się tańszy od zwykłej maliny . Na Dellu zainstalowałem serwer Debian. Kupiłem również kieszeń na dwa dyski HDD 4TB i gdy utworzyłem RAID 1 to zabrałem się za strukturę folderów pod przyszłe usługi. Na początku to
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: i słusznie wystawienie selfhost na świat to czysta głupota. Do zdalnego dostępu używa się VPN, czy to czysty wireguard czy tailscale. Sam też lecę na Wyse 5070 bazuje na ubuntu serwer i na początku rzeźby było co nie miara, ale po roku hobbystycznego dłubania nic nie muszę naprawiać i to co stoi działa miodnie (dłubie dalej bo co chwila nowe pomysły przychodzą do głowy)
  • Odpowiedz
@milo1000: kusiło ale szczerze nie widziałem sensu. Nie planuje budować klastra, aplikacje uruchamiam w kontenerach dockera którego znam świetnie, a jak potrzebowalem odpalić tą jedną wirtualkę to użyłem quemu. A używając ubuntu mam prostszy system z mniejsza ilością funkcji czyli mniej wektorów ataku i mniej może się skopać plus btrfs na którym mam wszystko postawione może rozwinąć skrzydła. Proxmox jest fajny dopóki nie ogarniasz linuxa na pewnym poziomi i puki
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: tailscale, zero tier wszystko duże polecane firmy. Ja przez chwilę używałem nawet nordVPN z ich mesh póki miałem subskrypcję. Obecnie używam czystego wireguarda bo nie jestem od nikogo poza operatorem zależny
  • Odpowiedz
@NotourMATT: dyski jak rozumiem po USB?

Też mam wyse, podpiąłem pod niego SSD i trochę rzeczy na niego zmigrowałem, ale jak mi po 2 razy bazę Immicha i Nextcloud, to uznałem, że bez UPS tak ważnych rzeczy jak zdjęcia i dokumenty nie będzie migrować. I jakoś do zakupu UPS nie mogę się zebrać.
  • Odpowiedz
  • 0
Hej @NotourMATT!

Z ciekawości czemu Morphe zamiast Revenced? Pytam bo sam używam Revanced i zastanawiam się czy Morphe lepsze.

A co to Resonance? Bo tego nie mogłem znaleźć w necie.

Dzięki!
  • Odpowiedz