Wpis z mikrobloga

#autostop #podroze #wakacje #pytanie #pytaniedoeksperta #pytaniedomirkow #samoobrona

Eloszka Mirasy. Wybieram się pojutrze z chłopakiem autostopem do Chorwacji, moja pierwsza taka podróż w życiu. Pytanie jest następujące : jak zmniejszyć ryzyko porwania/gwaltu? Poki co mam:

-Nóż

-Pałki teleskopowe

-Gaz pieprzowy w żelu

I wiem że:

-Należy wysyłać zaprzyjaźnionym osobom smsy z rejestracją samochodu

-Najpierw wsiada chłopak, dziewczyna podaje mu torby

-Trzeba uprzedzić kierowcę kiedy chce się coś wyjąć z plecaka (wtedy kierowca się nie boi i nie powoduje wy[adku drogowego.

Macie jeszcze jakieś dobre rady na ten temat? ʕʔ
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Plrin: Kup sobie czołg. A tak poważnie to prawdopodobieństwo gwałtu jest znikome. Masa ludzi tak jeździ, dużo dziewczyn jeździ w pojedynkę i jakoś żyją
  • Odpowiedz
@Vasek: Jestem bardzo ładną kobietką z ładną buźką , ale nie pokazuję mordy bo obiecałam sobie że nie będę atenszyn whore. Nie obiecywałam sobie że będę nieskromna.

@Straszny_Potwor: Ostatni środek transportu który bym wybrała.
  • Odpowiedz
@opinel: Jestem pewna, i nie jestem typem panikary :) 90% ekstrawertyczki - sangwinika z bardzo dużą wiarą w ludzi, co jest niestety moją słabą stroną. Zdaję sobie z tego sprawę i nie chcę potem żałować że nie pomyślałam o pałkach teleskopowych xD
  • Odpowiedz
@Plrin: Najpierw sprawdź czy posiadanie pałki/gazu jest legalne w krajach przez które będziesz jechać. Z tymi smsami i mówieniem, że się coś wyciąga to przesada. Punkt drugi warto stosować w przypadku samochodu 3 drzwiowego.
  • Odpowiedz
@Straszny_Potwor: Chcę podróżować wlaśnie autostopem. obwieszona jak rambo? Wszystko mieści się przy pasku, po prostu chcę mieć pewność że niczego nie pominęłam :) A póki co nikt mi jeszcze nie dał jakiejś rady dotyczącej autostopu poza wyśmiewaniem tchórzliwości/zapewnieniami o tym że nic się nie stanie :)
  • Odpowiedz
@Plrin: Nie zapomnij żeby nigdy nie chować plecaka do bagażnika bo kierowca ucieknie!11

@xz2580: W chorwacji chyba ktoś ostatnio dostał srogą karę za gaz pieprzowy.
  • Odpowiedz
@Plrin: A tak poważnie, to tylko punkt 1(bo i tak to weźmiesz, coby sobie papu zrobić), ewentualnie 5 i 6 - ale po kilku pierwszych stopach sami się przekonacie, że nie ma co panikować :)
  • Odpowiedz
@Plrin: Z tym uprzedzaniem kierowcy to trochę przesada, jeśli się boi to was po prostu nie zabierze. Pałka zbędna, wystarczy gaz, nawet jeśli nielegalny (czego nie wiem, nie zwracałem na to nigdy uwagi) to jednak warto mieć. A podstawowa zasada jest taka że jeśli z jakiegokolwiek powodu (choćby głupiego) nie pasuje ci kierowca to odmawiasz i łapiesz dalej. Inna dobra zasada (którą warto przyjąć od początku) to nie rozdzielać się
  • Odpowiedz