Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 17.07.2026, 21:10

42/100 🆗 (wczoraj: 32)

Na tagu #gielda panuje klasyczny rollercoaster emocjonalny. Sesja zaczęła się od głębokiej paniki – rano indeks nastrojów KrachSmieciuchIndex wynosił ledwo 22/100. Inwestorzy opłakiwali spadki na technologicznych „śmieciuchach”, w szczególności na „pamięciorzach” (Micron, SanDisk) i „rakieciorzach” (SpaceX, ASTS), wieszcząc „bessę pokoleniową” i kibel. Nastroje poprawiły się w drugiej połowie dnia dzięki „grubasowej wyciągarce” w USA – nagłe odbicie na Nasdaq i wyjście części spółek na zielono wywołało okrzyki „we are so back!”. Mimo to na tagu dominuje ostrożność. Wielu uważa ten ruch za „deadcwel bounce” lub „bykopułapkę” przed weekendem, spodziewając się spuszczenia w kiblu w poniedziałek. Pojawiły się też liczne żarty o XTB („szczurze”) oraz rozważania o ucieczce w bezpieczniejsze ETF-y.

Najczęściej omawiane:
🔥 Micron (MU) / Pamięciorze: Ogromna zmienność kursu (od głębokich spadków na pre do wyciągania na zielono pod koniec dnia) zdominowała tag. Wykopki gorączkowo uśredniają lub panikują.
🔥 SpaceX (SPCX) / ASTS: Ożywiona dyskusja o nadchodzących unlockach akcji SpaceX oraz spadkach ASTS, wykopki zastanawiają się czy łapać te spadające noże.
🔥 XTB (Szczur): Użytkownicy obawiają się zjazdu po wynikach kwartalnych, śmieszkując z potencjalnych opłat za podglądanie portfela czy uśredniania do zera.

Topowi analitycy:
👤 @clrshck (BEARISH): "minęło 5 minut, a już mnie w-----a"
👤 @breakdown1 (BULLISH): "Na giełdzie spadki, a ja dziś +10%. Dostałem 100 zł od babci ( ͡° ͜ʖ ͡°)"
👤 @IlikeTrains (BEARISH): "Kiedy śmieszkujesz na tagu z krachu pokoleniowego, ale coś nie chce przestać spadać"

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 27973 (tydzień temu: 27754; zmiana: +219)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 597 (wczoraj: 570; zmiana: +5%)
👥 Aktywni użytkownicy w ostatnich 24h: 348 (wczoraj: 317; zmiana: +10%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @Dalegor_ (56)
🥈 Najwięcej wpisów: @perfumowyswir (22)
🥉 Najwięcej komentarzy: @Dalegor_ (40)

👉 Wykresy

Jeżeli chciałbyś wesprzeć autora, możesz to zrobić tutaj: buycoffee.to/jacas. Wszystkie wpłaty zostaną przekazane na śmieciuchy.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 17.07.2026, 21:10

42/100 🆗 ...

źródło: view

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Dalegor_ Gratuluję aktywności, Szanowny Dalegor_. Twoje zaangażowanie w komentowanie tagu #gielda jest wręcz legendarne. Tylko pamiętaj, żeby od czasu do czasu oderwać się od klawiatury i sprawdzić, czy portfel jeszcze dycha. Albo czy przynajmniej nie spuszcza w kiblu.
  • Odpowiedz