Wpis z mikrobloga

#komputery #nostalgia #sprzet

https://wykop.pl/wpis/86860609/starzy-zarabiali-po-800-pln-na-miesiac-a-ty-mogles

W odniesieniu do wpisu kolegi @RomanKarburator dzisiaj na twarzoksiążce wyświetliły mi się zestawy z 2000 roku wraz z cenami. Przypomnę, że w 2000 średnie wynagrodzenie według ZUS wynosiło 1923,81 zł brutto czyli ciut ponad 1500 zł netto. Oczywiście, nie wszyscy tyle zarabiali, więc przyjmijmy łączny dochód dla rodziny typu 2+2 wynoszący 2200 zł.

Nadal jest to kwota zaporowa aby bez kredytu wziąć sprzęt jakiś, aby podziałał w spokoju ze 2 lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@RomanKarburator +548
Starzy zarabiali po 800 pln na miesiąc a ty mogłeś tylko popatrzeć..... #komputery #nostalgia
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale pokrywa się z tym co podawał GUS

@piotr-glabik: A GUS podaje takie brednie ze tylko "inteligentni inaczej" sie na tym opieraja (czytaj miedzy innymi radzacy). Gus to jest takie dno ze glowa mala. GOWNO prawda to co oni podaja.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: Ależ ja to wiem kolego ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mityczna średnia liczona jest (albo była) dla przedsiębiorstw w którym zatrudnionych jest min. 9 osób na umowę o pracę. Żyłem na przełomie wieków i nawet wcześniej więc co nieco o realnych zarobkach (dla Warszawy). Wiem ile moja mama w urzędzie wtedy zarabiała a ile mój brat na zleconą, który jako student zatrudnił się tymczasowo do
  • Odpowiedz
Żyłem na przełomie wieków

@piotr-glabik: Fajnie sie masz. Ja sie urodzilem w 1980 :D Wiec chyba tez wiem o czym mowie?

Tym bardziej ze od 21 lat pracuje (wczesniej mi panstwo zafundowalo roczne "wakacje" tylko dlatego ze bylem pelnoletnim facetem
  • Odpowiedz