Wpis z mikrobloga

• 184
@niekceszmnie: złoto xD
Tam dodatkowo powinien być "programista B2B" dla pełnego obrazu sytuacji ( ͡º ͜ʖ͡º)

I jeszcze parę innych rzeczy, między innymi stara maksyma "pieniądz lubi ciszę", co przekłada się na obecną sytuację i lekarzy, i programistów ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@elgebar: chyba tak nie było xD

mnie zatanawia ta teoria bo zakładam że programiści co trafili do systemu miedzy 2000 a 2010 to pewnie pasjonaci albo zainteresowani.

Ci co trafili do systemu w 2010-2015 to często wciągnięci przez znajomych, głowna fala przebranżowień itp. 2015 do covid pewnie to jeszcze jakoś działało ale to już są fale po hype. No i jak ktoś zaczynał studia w tym okresie to omija eldorado.
  • Odpowiedz
@niekceszmnie: Lekarze robią w poradniach NA AKORD. Nikt Cię nie zatrudnia żebyś „był dla Pacjenta” masz wypracować zysk, a dyrektor podzieli się częścią tego zysku. Tak działają poradnie NFZ xD Lekarze od lat to sygnalizowali, ale mieliście to gdzieś i teraz odkrywacie świat. Najlepsze jest to że jakimis wałkami z zarobkami mydli wam się oczy, obcinając jednocześnie świadczenia. Rząd zmusza was do płacenia za prywatne wizyty i badania, a wy
  • Odpowiedz
@Mumbaj: ludzie nie linczuja lekarzy tylko wyrażają swoje niezadowolenie obecnym stanem OZ. Docierają do nas informacje o olbrzymich zarobkach lekarzy podczas gdy poziom usług szoruje po glebie. Podobno zarabiacie kosmiczne pieniądze a szpitale toną w długach. Czekam aż zarobki lekarzy będą jawne i wtedy się okaże jaka jest prawda
  • Odpowiedz
@elgebar: Lekarz zarabia ile zarabia na wypizdowie górnym, właśnie dlatego że to wypizdowo górne i stawki muszą być jeszcze bardziej chore by ktoś tam zechciał robić.
  • Odpowiedz
@hot_topic: Jestem na 4. roku rezydentury, na dyżurze robię to co napisałem powyżej, specjalizacja taka gdzie połowa Pacjentow to ratowanie życia. Stawkę mam porównywalną jak pielegniarka z magistrem (nie napisałem tego żeby ubliżyć pielęgniarkom, tylko przybliżyc realia). Specjalistom nie chce się dyżurować więc trzeba wziąc kilka w miesiącu, oczywiscie głównie w weekend, ale innego dnia powiedzą Ci ze bierzesz za dużo dyżurow i przez to że Szpital musi Ci płacić
  • Odpowiedz
@Mumbaj: a ile zarabiasz? Skoro tak ci ciężko to powinieneś byc zadowolony, że idą reformy. Wyszkolimy więcej lekarzy, odblokujemy zawód i nie będziesz musiał już brać tyle dyżurów. Zarobki będą jawne, wyłapie się cwaniaków i wsadzi do więzienia. Powinieneś się cieszyć, że ludzie się zainteresowali
  • Odpowiedz
Hejterzy IT: bo wy sie ciągle porównujecie do lekarzy i dlatego sie z was śmiejemy

also hejterzy IT: robią memy gdzie porównują programistów do lekarzy
  • Odpowiedz
@Mumbaj: no to powinieneś się cieszyć, że ludzie zainteresowali się tematem. Jak ograniczy się cwaniaków i oszustów to zostanie więcej pieniędzy dla takich jak ty
  • Odpowiedz
@hot_topic: Jakie reformy człowieku, wczoraj się urodziłeś? Teraz jest akcja medialna na potwierdzenie że to lekarze rozkradli NFZ. Widziałeś jakąś sensowną reformę OZ kiedykolwiek? Czytałem kiedyś że PIS chciał się za to zabrac, ale oni płacili socjologom za analizy i okazało się że to się nie przełoży na poparcie, więc poszli w 500+. Teraz też nikogo nie obchodził stan OZ, tylko jakiś wał z zarobkami. Ludzie w tym kraju są
  • Odpowiedz
@hot_topic: Ucieszę się z reform kiedy budowlanka przestanie byc szarą strefą, a od mechanika nie usłyszę o dwóch cenach „z fakturką i bez fakturki”. Wtedy proszę ujawniać zarobki, ale wszystkich.
  • Odpowiedz