Wpis z mikrobloga

@ShadyTalezz: beka z takich gosci jak ty którzy biorą to rozwiązanie za pewnik jest to tylko jedna z możliwości a puchatek młodszy się nie robi więc peron może mu odjechać rownie mocno jak pomarańczowej i mongolskiej małpie
  • Odpowiedz
@GabrielOcello: Chińskie elity są zbyt mądre i cierpliwe na takie akcje, gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o Xi to byś wiedział że piszesz brednie. Polecam przeczytać jego książki z serii The Governance of China i dobrze zapoznać się z jego biografią.

Porównywanie go do skorumpowanego dyktatorka z Rosji do człowieka tak silnie ideologicznie nakierowanego i z taką historią działania według tego co ideologicznie go kieruje jest oznaką twojej ignorancji ale to
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: zacznijmy od tego że przyglup to twoje imię i to że bierzesz za pewnik cierpliwosc chińskiego smoka jest tego tylko potwierdzeniem. Chiny ostrza sobie zęby na cały region (nie tylko Tajwan) jak niegdyś Japonia robiła przed drugą wojną światową stąd też przy okazji coraz większe spiny między tymi dwoma krajami.

Naiwne jest to że widzisz w ich podejściu politykę 5D xD dodatkowym smaczkiem jest to że puchatek niedawno uniknal
  • Odpowiedz
@GabrielOcello:

zacznijmy od tego że przyglup to twoje imię i to że bierzesz za pewnik cierpliwosc chińskiego smoka jest tego tylko potwierdzeniem.

raporty CIA, amerykańskiego wywiadu wosjkowego i całej amerykańskiej społeczności National Security mówią to samo co ja, więc dopóki mi nie udowodnisz, że masz lepsze info to ty jesteś ignoranckim
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: stary pierw piszesz o zachodnich przygłupach a potem powołujesz się na zachodnie CIA i jakies inne amerykanskie zrodla ( ͡° ͜ʖ ͡°) analizowanie historii i obecnej geopolityki nauczyło mnie pokory by nic nie brać za pewnik bo ostatecznie o wszystkim decyduje czynnik ludzki i ego które może całe twoje predykcje spuścić w kiblu i powtórzę ze mam nadzieję że będzie jednak po twojej stronie i
  • Odpowiedz
@GabrielOcello

stary pierw piszesz o zachodnich przygłupach a potem powołujesz się na zachodnie CIA i jakies inne amerykanskie zrodla

dokładnie tak, żeby ci pokazać, że nawet zachodnie powaźne źródła tak myślą, idź przeczytaj jakąś książkę, doedukuj się, szkoda mi na ciebie czasu
  • Odpowiedz
@nasi-lemak:

przecież z roku na rok, coraz mniej Tajwańczyków chce zjednoczenia z CHRL. Pokojowe zjednoczenie to mało prawdopodobny scenariusz.

status quo jest najpopularniejszą opinią a wraz ze słabnącym USA unifikacja będzie widziana jako konieczna dla zachowania bezpieczeństwa w multipolarnym świecie
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: pisząc takie ogólniki, od razu widać, że nie masz pojęcia o Tajwanie xD
Status quo to po prostu dalsze utrzymywanie de facto niepodległości jako Republika Chińska, bez prowokowania CHRL. Chińczycy wielokrotnie podkreślali, że formalne ogłoszenie niepodległości przez Tajwan, będzie oznaczało chińską inwazję.
  • Odpowiedz