Wpis z mikrobloga

Post bez jadu czy pretencji, ale jak tak sobie rozmyslam, to ta zbiórka pokazuje ile znaczą firmy lokalne, że gdy przychodzi co do czego to trzeba stawiać na patriotyzm gospodarczy, nie ma tam Apple, Google czy Microsofta, nie ma Jeronimo Martins, ale jest WK Dzik jest XTB jest Inpost jest Budimex

#gielda #latwogang
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

patriotyzm gospodarczy, nie ma tam Google czy Microsofta

@cojaturobiedokunedzy: przecież to działa tylko dlatego że google ma mocną infrastrukturę. Skoro proste strony jak siępomaga.pl czy tipply się wywaliły to sobie wyobraź co by się stało jakbyś miał polski hosting wideo i milion ludzi naraz oglądało streama.

O tym się nie gada ale koszty jakie google poniesie za tego streama będą astronomiczne.
  • Odpowiedz
@cojaturobiedokunedzy: Zauważyłem to, że lokalne firmy jakoś bardziej kumają polskie akcje i mają jakąś szybszą i bardziej elastyczną decyzyjność. Taki Mondelez, czy inne Tchibo pewnie musiałoby zapytać o zdanie centralę na drugim końcu świata, aktualizować budżet i wpłaciliby za pół roku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tubkas12: Google agresywnie przerzuca koszty na dostawców internetu i dostawców lokalnych CDN. Aby YouTube dobrze działał u lokalnego dostawcy internetu, dostawca ten buduje lokalną kopię serwerów YouTube na maszynach dostarczonych nieodpłatnie przez Google, ale za prąd i konserwację płaci sam. CDN ponoszą również koszty przesyłania danych. Ruch nie dochodzi nawet do serwerowni Google, która robi za kopie zapasową.
  • Odpowiedz
@dziacha: i używaj CDA :) to wszystko działa dzięki googlowi i nikt z polski defacto nie byłby wstanie obsłużyć takiego ruchu, stream by się ciągle wywalał i żadnej zbiórki by nie było

pracowałem przy hostingu wideo i trochę wiem. ja sam nie jestem wstanie sobie wyobrazić jak potęczna infra musi stać za tym żeby obsłuzyć taki stream i wątpie żeby ktoś kto nie pracuje bezpośrednio w googlu przy tym, wiedział.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Ale ta infrastruktura jest lokalna. Nie jest tajemnicą, że każdy większy dostawca ma w naszym kraju (na nie swoich maszynach) kopię najpopularniejszych materiałów z YouTube, a także uczestniczy w dywersyfikacji ruchu na streamach.
  • Odpowiedz