Wpis z mikrobloga

584 + 1 = 585

Tytuł: Harry Potter i Insygnia Śmierci
Autor: J.K. Rowling
Gatunek: literatura młodzieżowa
Ocena: 10/10
ISBN: 9788382659849
Wydawnictwo: Media Rodzina
Liczba stron: 780
Na brodę Merlina, ale to było dobre! Wspaniałe zakończenie trzymiesięcznej przygody czytelniczej, jaką dzieliłam razem z pięciolatkiem. Bombel dzielnie przetrwał nawet najtrudniejsze zadania i najstraszniejsze przygody i sam prosił o więcej, choć ja zakładałam, że wytrwa może jeden tom, także pozytywne zaskoczenie. Dodam, że bombel często boi się familijnych filmów, czy starszych bajek, które często mają straszne, złośliwe postacie, a w tle leci budująca napięcie muzyka i tak dalej. Okazuje się, że forma czytana była dla niego całkowicie akceptowalna.

Jeśli chodzi o książkę, w końcu po to się tu spotykamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Budowanie napięcia przez wielomiesięczne, bezowocne poszukiwania to był dla mnie totalny strzał w dziesiątkę. Elementy takie jak patronus łani, niebieskie oko w lusterku, symbol insygnii i powolne odkrywanie ich historii, odejście Rona, testament Albusa, umowa z goblinem i wiele wiele innych, które po drodze wydają się niepowiązane, a ostatecznie zbliżają do rozwiązania całej tej tajemnicy Dubmbledora i wszystkiego, czego nie powiedział Harremu.
A zakończenie - ostatnie 150 stron, które przeczytałam na jednym tchu, to po prostu majstersztyk. Nie byłam zawiedziona w żadnym momencie. Pani Weasley jako prawdziwy bad-ass, która kiedyś miała problem z pokonaniem bogina, a w obliczu prawdziwego zagrożenia zabija Bellatrix, prawdziwa historia Snape'a, Neville, który liduje rebelią!!! Zestawienie tego z próżnością Voldemorta, jego totalną ignoracją, która doprowadziła w ostateczności do pokonania go, wspaniałe!

Gdy przechodziliśmy przez te nieskuteczne poszukiwania z początku książki, nie wyobrażałam sobie jeszcze, jaki ta historia ma potencjał, jak to wszystko się wspaniale zepnie, jak to zakończenie nas wciągnie. Definitywnie moja ulubiona część!

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #literaturamlodziezowabookmeter
karolinana - 584 + 1 = 585

Tytuł: Harry Potter i Insygnia Śmierci
Autor: J.K. Rowlin...

źródło: 1353037-352x500

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@klebix: najpierw trochę nie dowierzał, ale po kilku razach to bylo "umarl? O, szkoda" ¯\(ツ)/¯
Najbardziej mu było żal Hedwigi, więc wymyśliliśmy alternatywne zakończenie jej historii xD
  • Odpowiedz
@karolinana: insygnia śmierci, najgorzej jak taka za tobą leciała a tobie zaczynał pikać yanosik, że nieoznakowani są w okolicy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@karolinana: Też jak dla mnie ulubiona część, bo to nie tylko książka o magii, ale mająca też kilka fajnych motywów. Przygotowanie do kradzieży z Ministerstwa Magii to jest klasyczny heist movie, bitwa o Hogwart to batalistyka, cały wątek Snape to jest motyw szpiegowski i jednocześnie wielkiej tragedii podwójnego agenta.
  • Odpowiedz