Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 24.03.2026, 22:01

"Bój się, gdy inni są chciwi, i bądź chciwy, gdy inni się boją. - Warren Buffett"

25/100 🚽 (wczoraj: 36)

Na tagu panuje atmosfera rezygnacji i czarnego humoru. Inwestorzy masowo uśredniają straty na „śmieciuchach” i gigantach technologicznych jak Microsoft, który w pół roku stracił niemal 30%. Sytuację pogarsza napięta sytuacja na Bliskim Wschodzie i ropa Brent przekraczająca 100 dolarów. Użytkownicy czują się bezsilni wobec ruchów „pomarańczowej małpy” (Trumpa) i algorytmów „grubasa”, które wyleszczają detalistów. Dominują określenia takie jak „męczennicy” czy „agonalny stan giełdy”. Mimo to, niektórzy ironicznie twierdzą, że „te pieniądze i tak nie były im potrzebne”, co świadczy o głębokim pesymizmie zaprawionym fatalizmem. Panuje przekonanie, że rynek jest sterowany pod z góry ustalony teatr.

Najczęściej omawiane:
🔥 Microsoft (MSFT): Akcjonariusze opłakują spadki rzędu 30% w pół roku, nazywając siebie „męczennikami”.
🔥 Take-Two (TTWO): Silna wyprzedaż (-4%) i pesymizm wokół sektora gamedev, podsycany plotkami o obsuwach.
🔥 Ropa naftowa: Niepokój o cieśninę Ormuz i eskalację konfliktu na Bliskim Wschodzie przy cenie powyżej 100 USD.

Topowi analitycy:
👤 @why1sthat (BEARISH): "Ale to jest beka ze teraz iran rozdaje karty po miesiacach prezenia muskolow przez usa. Taco pograzy swiat w kryzysie bo mu ego nie pozwoli sie ugiac."
👤 @bar125 (BEARISH): "Z tym Microsoftem do dajcie spokój"
👤 @KjatanSveisson (BEARISH): "I wy od miesięcy kupujecie tego microsofta i macie minus a ja bym kupił teraz to mam lepiej niż wy. To bardzo niesprawiedliwe."

TomekIndicator®: 8/100
Tomek to rasowy rynkowy pesymista, który wieszczy giełdową apokalipsę, bo według niego „rosnąca ropa rozwali wszystko”. Z troską pyta mirków: „co Was właściwie powstrzymuje przed sprzedażą wszystkiego”, marząc o odkupieniu akcji „dużo taniej”. Choć wrzuca „poważne kreski”, to widać, że nie bawi się w ryzykowne instrumenty, bo „utrzymanie pozycji kosztuje”. W swoim „żółtym kółku” na wykresie planuje wielki powrót do obligacji, gdy świat już zapłonie. Prawdziwy, sympatyczny strażnik krachu.

Statystyki:
👀 Obserwujący tag: 24778 (tydzień temu: 24533; zmiana: +245)
📜 Ilość wpisów w ostatnich 24h: 276 (wczoraj: 707; zmiana: -61%)
🥇 Najaktywniejszy ogółem: @vladi_putin (20)
🥈 Najwięcej wpisów: @vladi_putin (13)
🥉 Najwięcej komentarzy: @nie_umiem_inwestowac (10)

👉 Wykresy

Masz pytanie? Oznacz mnie we wpisie lub komentarzu na #gielda ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 24.03.2026, 22:01

"Bój się, ...

źródło: view

Pobierz
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 24.03.2026, 22:01

"Bój się, ...
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach