Wpis z mikrobloga

@keep_it_real: tja, jedna cywilizacja może i mieć 5000 lat historii, ale gdy podpisywano Deklarację Niepodległości USA, to na świecie nie było nawet ojca autora* ZACHODNIEJ ideologii, na której opiera się władza kolegów tego pana z wideo. Ideologii, której celem było zniszczenie wszystkiego co chińskie dodajmy.
*Deklaracja -1776, Heinrich Marx ur. 1777.
Gdyby towarzyszom się udało wsztstko to, co planowali, to dzisiaj mówiąc Chiny myślelibyśmy tak jak o starożytnej wymarłej cywilizacji.
  • Odpowiedz
@MalinowyGarncarz: Nie, ponieważ jest to ten jedyny przypadek w historii ludzkości, że zachód nie tylko w--------ł się do innych, ale też jednocześnie ciągnął tych innych w górę cywilizacyjnie, powodując że w ogóle zaczęli uznawać swoją podmiotowość, odnajdywać się w formach przez zachód tworzonych. Sorry, ale szejkowie arabscy paśli by dziś wielbłądy gdyby nie herr Rudolf Diesel, a nie wiem czy chcieliby nadal być pastuchami. Poza tym jest jeszcze jedna rzecz.
  • Odpowiedz
Ów zachód po wiekach swojej arogancji zaczął nabywać autorefleksji w stosunku do swojej dominacji patrząc na siebie bardzo krytycznie

@niecodziennyszczon: Pamiętaj ,że piszesz to gdy żółtek nadal siedzi tam gdzie siedział a zachód zaczął nową wojne 3 tygodnie temu, chyba ,że dzikusów z USA którzy chyba są największymi podżegaczami wojennymi którego historia tej planety widziała nie uważać za zachód wtedy twój post miałby trochę prawdy w sobie.
  • Odpowiedz
  • 0
@edwolf: gdyby oni się trzymali dyrdymałów marksa to zbankrutowaliby tak jak związek radziecki, ich strategia jest bardzo prosta - nie ważne czy kot jest biały czy czarny jeśli łapie myszy
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon: oni przez większość historii dominowali gospodarczo cały świat - było bardzo trudno z nimi handlować bo oni produkowali wszystko i nic nie potrzebowali z zewnątrz - wracają teraz do stanu rzeczy sprzed rewolucji przemysłowej - ale ty twierdzisz, że siedzieli w swoim grajdole i zajmowali się sobą...
  • Odpowiedz
@keep_it_real: Taaa, tak dominowali, że zachód musiał wynajdywać na nowo proch, druk, podbił resztę kontynentów poza Eurazją (która zresztą też niejako w formie ruskich podbili w dużej mierze Europejczycy), z których trzy zasiedlił itp, itd. Srali nie dominowali.
Tak, że ten ich powrót do pierwotnego stanu rzeczy powinien sprowadzać się do "odizolowujemy się i wracamy do siedzenia na dupie i hermetycznego zajmowania się sobą tak jak przez poprzednie setki lat"
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon: w XIII wieku wpadli do europy mongołowie z chińska technologią i z wojaków w europie nie było co zbierać,
jeszcze w XVII wieku połowa światowego PKB to były Indie i Chiny, a ty tutaj snujesz bajki o rozwiniętym zachodzie
  • Odpowiedz
@keep_it_real: No tak, to miałem ba myśli z Frankensteinem- costam chinskiego, cos z komunizmu itd.
Pomyśleć jaki Chiny by zrobiły skok rozwojowy, gdyby tam było inaczej.
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon: n------i naszych https://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Legnic%C4%85 po czym umarł chan, wojska zawróciły, a nowo wybrany miał inną wizję

Gdzie je wykorzystali? W Ameryce Północnej, Południowej czy może w Australii?

to, że nie okradali i nie mordowali ludzi za oceanem to na ich plus :)

a co europa zrobiła? okradała wszystkich dopóki się dawali, po czym dwa razy samobójczo urządziła sobie takie wojny, że do dzisiaj pozostają bóle fantomowe po byłych mocarstwach i
  • Odpowiedz
Gdyby ograli wszystkich, to by świat tam walił drzwiami i oknami (albo chociaż chcial), a jednak o emigracji marzą niekoniecznie Jankesi czy Europejczycy.
Nie sposób zaprzeczyć osiągnięciom gospodarczym ChRL, przy tej masie twierdze ze mogi osiągnąć dużo więcej, gdyby mieli inny system.
Nie byłem byłem tam wszędzie i oczywiście nie znam wszystkich, ale moje doświadczenia i to co mówią sami Chińczycy daleko nie zawsze zbiega się z tym, co mówią sinofile czy
  • Odpowiedz