Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k
Do osób co prowadziły rekrutacje, mieliście sporo sytuacji, że kandydat nic nie potrafił? Jak to wyglądało? xd Dużo razy tak mieliście? Po prostu ciekawi mnie bo dużo się mówi, że 500 cv z czego połowa nie wie co to programowanie i zastanawiam się czy to nie jest przesadzone czy serio tak to wygląda. Co wtedy 3 min i nara? xd
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Osayomato: w dobry guście byłoby ciągnąć rozmowę do końca time slotu, inaczej będzie to trochę chamskie. Natomiast rzeczywiście jest coś takiego że jak na parę pytań kluczowych źle odpowiedziane to potem już rozmowa “skisła” i jej wynik znany.
  • Odpowiedz
  • 0
@default_city: Obiło mi się o uszy jak ktoś mówił, że przychodzi typ i zapytany
co to klasa -nie wiem
co to struct -nie wiem
co to wskaznik-nie wiem
a spytany co tu robi ze po prostu wysłał cv
  • Odpowiedz
@Osayomato: ja ostatnio miałem kandydata który na 100% korzystał z AI.
W pierwszej części gdzie mój manager zadawał teoretyczne pytania odpowiadał po prostu idealnie . W części gdzie dostał zadanie i ono było bardziej otwarte to gadał totalne głupoty: "mam zrobić deploy bazy danych na frontend" po czy dawał znowu idealna odpowiedź z różnymi rozwiązaniami ich +/- .

Jak zobaczyłem jego CV to już mi się zapaliła czerwona lampka bo
  • Odpowiedz
@Osayomato: na tyle dużo ich było że wprowadziłem 5 minutową podstawową weryfikację przez telefon żeby nie marnować czasu. Nie wiedzieli najprostszych rzeczy i nie potrafili przeprowadzić prostego rozumowania.
  • Odpowiedz
Jak zobaczyłem jego CV to już mi się zapaliła czerwona lampka bo było dopasowane w 100% do ogłoszenia, nigdy jeszcze czegoś takiego nie widziałem.

@JanPawelDrugiLechWalesaPierwszy: ja od 20 lat dopasowuje CV w 100% do ogłoszenia, łącznie z kolorystyką, że widać to z daleka... temu zawsze dostaje pracę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz