Wpis z mikrobloga

Byłem dzisiaj na spacerze w tym miejscu , bo ładna pogoda - czemu nie.

Plan był prosty - przejść się do połowy jeziora. Efekt Planu? 15 minut chodzenia, doszedłem 1/3 trasy, bo już miałem 2 pełne reklamówki śmieci. Nie dałem rady wszystkiego posprzątać.

Tak, mam zboczenie, że jak chodzę po parku, to staram się zbierać śmieci, bo mnie to świerzbi.

Wszystkie butelki są bezkaucyjne, że nawet 50gr nie zarobiłem.

Niech mi ktoś teraz powie że system kaucyjny jest bezsensu w Polsce, niech poda namiar do siebie, to wyj... mu te worki w środku mieszkania i nasram.

I tak co parę miesięcy. 4x, może nawet 7x w roku sobie tam chodzę na spacery, i za każdym razem worki pełne.

Po takich spacerach dochodzę do wniosku, że wszystko powinno być kaucyjne - pety, butelki, małpki, woreczki po czipsach itp

Mam nadzieje że za rok już tego problemu nie będzie, i bedę mógł cieszyć się naturą, bo widać że jak butelka ma kaucje, to nagle jakaś taka lekka się staje dla ludzi, potrafią zabrać ten syf ze sobą.

#polska #spacer #systemkaucyjny #dabrowagornicza #ekologia #slask #brudasy #natura
new-object - Byłem dzisiaj na spacerze w tym miejscu , bo ładna pogoda - czemu nie. 
...

źródło: New Project

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@new-object: jak tam bywałem to zawsze mnie denerwowało, że kosze wszędzie, ludzie mieli siłę przynieść pełne a puste już wywalali gdzie popadnie
  • Odpowiedz
@new-object: Mnie ta kaucja nie motywuje do zapieprzania ze śmieciami do sklepu, a jak każdy biały człowiek mam potrzebę segregacji. Myślę, że skoro tak, to tym bardziej ktoś, kto śmieci pod siebie będzie miał to gdzieś. Zresztą system kaucyjny jest od początku roku, a była konkretna zima, więc wnioski to sobie możesz wyciągać dopiero za rok.
  • Odpowiedz
@new-object @thcl: problem za rok najpewniej dalej będzie.

Większość porzucanych to właśnie szklane po alkoholu. Ale je wywalili z projektu, bo rzekomo byłoby to "za duże wyzwanie logistyczne"... sprzątanie jest trudniejsze, ale udają głupich. System w obecnej formie nie ma sensu, okropnie drogi, a efekt żaden.

Niby ponownie rozważą sprawę w tym roku, ale teraz dojdzie argument, że automaty bez kruszarki do szkła już kupione i za drogo zmieniać. Więc
  • Odpowiedz
@new-object: na zdjęciu jedna butelka po Lech 0% możliwie, że zwrotna.

Wydłużyli czas na przystąpienie do systemu, więc browary zostają przy własnej dystrybucji, ale do starych zwrotnych łaskawie dopisali "bez wymogu okazania dowodu zakupu". Zajęło im to dekady, no ale wreszcie.

Niestety tylko tyle. Dalej trzeba szukać sklepu, który sprzedaje dokładnie z taką etykietą. Przy czym niektóre markety zamawiają nadruk "bezzwrotna" i wtedy formalnie to inne.

Art. 44.2a.
  • Odpowiedz
Niech mi ktoś teraz powie że system kaucyjny jest bezsensu w Polsce, niech poda namiar do siebie, to wyj... mu te worki w środku mieszkania i nasram.

@new-object: numeru nie dam, ale zgłaszam się. System kaucyjny jest bez sensu. Przeniesiono śmietniki spod bloku/domu do sklepu. Świetny pomysł.

BTW, byłem wczoraj i dzisiaj w lesie. Plastikowych butelek naliczyłem może z 2-3 w tym jedna 5-litrowa, a więc i tak niekaucyjna.
  • Odpowiedz
Mam nadzieje że za rok już tego problemu nie będzie, i bedę mógł cieszyć się naturą, bo widać że jak butelka ma kaucje, to nagle jakaś taka lekka się staje dla ludzi, potrafią zabrać ten syf ze sobą.

@new-object: zoba, pisiont groszy.
Krupier - >Mam nadzieje że za rok już tego problemu nie będzie, i bedę mógł cieszyć s...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz