Wpis z mikrobloga

@StaryFragles800: @styxu @Patanou to właśnie absurd, że człowiek spędza 3szkołyx3500 godzin +studia(drugie tyle) godzin w szkołach, gdzie w sumie często ma to zerowe przyłożenie w pracy i zaczynasz od zera, jeszcze dobrze jak szybko ogarniesz ekspres do kawy, to chociaż masz szansę cokolwiek pokazać i przydobać się.
  • Odpowiedz
@miszczu90: w tym kraju w ogole nie ma szkolenia mlodziezy, trzeba miec psyche mocna, jak po tobie sie dra. Jestem po szkole budowlanej, gdzie na praktykach sprzatalem i nosilem ciezkie rzeczy. Pozniej w pracy ciagle sie po mnie darli, ze nic nie umiem.
Kolega jest po samochodowce, jako technik pojazdow samochodowych w szkole Toyoty. Poszeld na praktyki do Toyoty to przez miesiac zamiatal hale i nic sie nie nauczyl rowniez.
  • Odpowiedz
@miszczu90: trzeba by było zmienić cały system edukacji itp itd, nie zapowiada sie w ogole na to. mamy te same rządy od 30 lat. No niestety. Trzeba isc na swoje a nie dla kogos.
  • Odpowiedz
@StaryFragles800: chyba, że trafi ci się młody co mu ciągle musisz tłumaczyć to samo. Ewentualnie mówisz mu coś, on robi dobrze, a na drugi dzień robi źle i jeszcze gada, że tak mu mówiłeś. Ostatnio mam taki przypadek w kołchozie. xD
  • Odpowiedz
gdzie w sumie często ma to zerowe przyłożenie w pracy i zaczynasz od zera, jeszcze dobrze jak szybko ogarniesz ekspres do kawy, to chociaż masz szansę cokolwiek pokazać i przydobać się.

@miszczu90: panowie, znalazlem anetke z biura, oby jak najdluzej ogarniala sterowanie klimatyzacja ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Ewentualnie mówisz mu coś, on robi dobrze, a na drugi dzień robi źle i jeszcze gada, że tak mu mówiłeś.

@Blaskun: > Ewentualnie mówisz mu coś, on robi dobrze, a na drugi dzień robi źle i jeszcze gada, że tak mu mówiłeś.

Ewentualnie mówisz mu coś, on robi dobrze, a na drugi dzień robi źle i jeszcze gada, że tak mu mówiłeś.

Ewentualnie mówisz mu coś, on robi dobrze, a na
  • Odpowiedz
@StaryFragles800: Serdecznie j---ć takich pracowników. Miałem (nie)przyjemność pracować z takimi i dopiero 25 letni koleś podszedł do mnie jak do człowieka i pokazał mi co i jak. Starsi po 40-50ce mnie niczego nie nauczyli, ale za to k-----i że mam 2 lewe ręce.

Były sytuacje, że pokazanie mi jednej rzeczy zajęło by im 10 minut. Zaoszczędzili by na tym codziennie ok. 20 minut, czyli przez pół roku wychodzi ok 40
  • Odpowiedz
@styxu:

Poszeld na praktyki do Toyoty to przez miesiac zamiatal hale i nic sie nie nauczyl rowniez.

Cos o tym wiem, sam miałem praktyki w jednej firmie, na tyle duża że w polsce wsm każdy o niej słyszał. Przez cały okres tego stażu miałem 0 dostępów i uprawnień. Powiedziano mi że ich nie dostanę i koniec, więc byłem zmuszony do prac pomocniczych typu w-------e starych ulotek do kosza i wymiana na nowe.
  • Odpowiedz
@StaryFragles800: Im wcześniej sobie uświadomisz, że nikogo nic obchodzisz, nikt ci nie jest nic winien i każdy ma w ciebie wbite i za wszystko musisz zabrać się sam, tym lepiej dla ciebie. A dziaderskie p---------e "ech ci młodzi..." to jest właśnie tylko toksyczne p---------e nieudaczników i nie należy przykładać do tego żadnej wagi.
  • Odpowiedz
@StaryFragles800: ja po latach zrozumiałe że ci ludzie sami c---a potrafili i byli niewiarygodnymi nieudacznikami dlatego bali się konkurencji ze strony 19 latka i chcieli wyglądać na bardziej kompetentnych przez celowe sabotowanie innych XD.

Najlepiej ze wszyscy ci kolchozowi 19latkowie poszli dalej coś osiągnęli a nieudacznicy dalej myślą że coś ugrają z coraz bardziej rosnąca przepukliną xd
  • Odpowiedz
@miszczu90: bo system edukacji obecny w Polsce jest do bólu wypaczony. To jest jakiś bezsens, że idziesz na studia, żeby po nich robić robotę technika. Bezsensem jest również to, że większość młodych ludzi w Polsce idzie do liceum (54%), czy technikum (większość po technikum też chce iść na studia, a większość techników to jakieś bzdury typu technik sprzedawca, technik ekonomista czy technik hotelarz) i że tak olano kształcenie zawodowe w
  • Odpowiedz
@editores: masz zdradzać swoje sposoby gościowi,

Jakie urwa znowu "swoje" sposoby. XD Co ty myślisz że góra nie zna procesu produkcyjnego na ich własnej produkcji? Za każdym razem jak to słyszę to chodzi o jakieś durności typu obsługa maszyny czy innej sklejarki, ale jak wejdziesz na stronę ludzi którzy faktycznie muszą myśleć za nim coś zrobią - np lekarze czy informatycy to zobaczysz wątek długi na 5mln z kilkoma językami
  • Odpowiedz
@SarahC: no i co w tym dziwnego? właśnie na niskim poziomie istnieje strach przed zastąpieniem kimś innym, bo próg wejscia jest niewielki.
neurochirurg się nie boi, również informatyk z bardzo dużą wiedzą nie czuje oddechu na plecach.
  • Odpowiedz