Wpis z mikrobloga

@clrshck: różnica jest taka że bigtechy można śmiało usredniać bo nie sądzę że Microsoft czy Amazon upadną I dzięki DCA za 5 lat będziesz zadowolony z tego dołka a BTC może równie dobrze skończyć jak NFT
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: Nie, nie jest. Pierdzielisz głupoty. To dowolną spółkę może przewrócić złe słowo prezesa, do tego niemal wszystkie utopiły miliardy w bańce AI, o zabawie w politykę nawet nie wspominając. Ale wmawiaj sobie ze akurat trafisz w tą która urośnie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: jeżeli myślisz, że cena akcji zależy od zarobków firmy to znaczy że nie rozumiesz jak działa giełda.

Weźmy przykład. Obecnie akcja Microsoftu to jakieś $390-400. Natomiast dywidenda to $3.64 - czyli mniej niż 0.9%. Czyli gorzej niż obligacje skarbu państwa (w Ameryce obecnie ponad 4%). Gdyby cena zalezala od zarobków spółki (tak jak ty twierdzisz) to by oscylowala gdzieś w rejonie $90-100 - poniżej rentowności obligacji w przypadku braku
  • Odpowiedz
@Majkel2008: wycena akcji moim zdaniem (nie mówię że to dogmat) zależy od zysków / perspektyw na przyszłe zyski (dywidenda o której piszesz to "miły dodatek" ale nie brałbym tego pod uwagę bo 100x lepszy dla inwestora jest skup akcji przez firmę przez to wzrost cen niż dywidenda od której trzeba zapłacić podatek).
  • Odpowiedz
@HAMSKLOSS89: to źle myślisz. gdyby było tak jak mówisz, to by oznaczało że istnieje wiara, że za rok Microsoft będzie miał dywidende 5x wyższą niż rok temu. W przeciwnym razie, ci co kupują Microsoft by zamiast niego kupili obligacje.

Ale tak nie jest - ludzie kupują Microsoft nie dlatego że wierzą w zyski Microsoftu, tylko dlatego, że wierzą że cena akcji pójdzie w górę i sprzedadzą ją drożej za miesiąc
  • Odpowiedz
@Majkel2008: nie wiem co się uczepiłeś tej dywidendy, to żaden zysk dla akcjonariusza a wręcz moim zdaniem jak firma przepala hajs na dywidendę a nie rozwój to znaczy że CEO jest do wymiany. Ludzie kupują Microsoft bo wierzą że zysk pójdą w górę a wraz z nimi pójdzie cena, ale pewnie jest więcej niż jedna prawda w tym temacie (są różni inwestorzy, niektórzy kupują spółki z wysoką dywidendą)
  • Odpowiedz
niech zgadne, myslisz, ze oszukales system bo kupiles kilka duzych spolek zamiast s&p500? ( ͡° ͜ʖ ͡°

@sciemka7: ja oszukałem i stałem się gotowy na ETF. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz