Wpis z mikrobloga

@nightmaar: Po prostu wkleiłam tego demota, ale jak poszukiwałam pracy i widziałam proponowane płace pracodawców to zdalam sobie sprawę, że taki szalony wolny rynek tylko pogorszyłby sytuacje bo "albo robisz za psie pieniądze albo wypad, na twoje miejsce i tak znajdziemy kilku innych"
  • Odpowiedz
@shaun_the_sheep: Myślisz że każdy w Polsce ma taką mentalność? Ludzie mają rodziny a jak innej roboty nie ma to chwycą się byle czego. Dlatego wiele osób pracuje nawet na czarno, na pełen etat, za np. 800 zl miesięcznie
  • Odpowiedz
@przytulasna: Bo problem jest taki, że u nas niczego nie ma. Nie ma praktycznie żadnych gałęzi przemysłu, tylko trochę handlu i usług. I w małych miasteczkach jest tak, że albo bierzesz pracę za 3.50 zł/h albo żadnej. Dlatego najpierw trzeba uprościc przepisy dot. prowadzenia biznesu i zmniejszyć koszta. A dopiero później będzie można wybrzydzać w ofertach pracy.
  • Odpowiedz
@Netrix: @nightmaar: tak, bo od razu każdy musi skończyć studia, lub być kucem co klepie kod. Sama wybieram się na studia, jednak to jest właśnie przykład tego co głosi Korwin - zaradne sprytne kuce sobie poradzą, a reszta... no cóż. Sama kiedyś delikatnie popierałam Korwina (jego hasła nt gospodarki, bo jeśli chodzi o życie społeczne to gada często totalne bzdury), jednak ostatnio się to mocno zmieniło gdy poznałam
  • Odpowiedz
@przytulasna: z pensjami nie jest tak tragiczne, za 4,50 to bym z łóżka rano nie wstawał. Ale usunięcie płacy minimalnej w Polsce to mrzonki. Jeśli u nas w kraju pensja minimalna wynosi 1600 zł co jest płacą wegetatywną to nie widzę za bardzo możliwości, żeby w jakiś sposób pozytywnie wpłynęło to na rozwój gospodarki. Oczywiście znalazły by się osoby, które by za kilka zł/h pracowały - zresztą już teraz są
  • Odpowiedz
@przytulasna: No właśnie o to chodzi, że by ruszyć dupę, a nie robić byle co i dostawać gruby hajs bo mi się należy.

W IT jest na tyle wolny rynek że pracodawcy sobie wyrywają pracowników. Oczywiście można tak zrobić nie tylko w IT, ale do tego trzeba trochę wyobraźni żeby na to wpaść.
  • Odpowiedz