Wpis z mikrobloga

Czy kogoś p------o? 70+k za 10 letnią furę? XD

Rynek samochodów jest patologiczny.

Za te pieniądze na spokojnie kupujecie Audi A4, BMW 3 a nawet i 5 widziałem, Merca klasy C - wszystko podobne roczniki.

Nie wiem kto ma pomysł dać 70k+ za 10 letnią mazdę, która niczym się nie wyróżnia. Miałem ją na Weekend - za 40k bym powiedział, że zajebiste auto 2.0 165 KM naprawdę spoko silniczek - mało pali, ładnie się odpycha, nie ma e------------i bo normy spełnia stopniem sprężania, więc spoko, ale no nie 70k XD

#samochody #motoryzacja #boldupy #mazda
ShaunxBoswell - Czy kogoś p------o? 70+k za 10 letnią furę? XD 

Rynek samochodów jes...

źródło: image

Pobierz
  • 105
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shaun_x_Boswell: rynek samochodowy na całym świecie to patola, niestety, branży motoryzacyjnej odkleiło się i to grubo i myślą, że stara mazda albo volvo będą na wartości z czasem zyskiwać, bo dalej żyją czasami covida, gdzie był mały nakład części. Całe szczęście rynek europejski ostatnio walczy z chińskim cenami, więc mają ostatni wake up call
  • Odpowiedz
70+k za 10 letnią furę? XD

Za te pieniądze na spokojnie kupujecie Audi A4, BMW 3 a nawet i 5 widziałem, Merca klasy C - wszystko podobne roczniki.

@Shaun_x_Boswell: to teraz sobie odpowiedz na pytanie, dlaczego jeden model traci na wartości szybko, a drugi utrzymuje wartość przez lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
to teraz sobie odpowiedz na pytanie, dlaczego jeden model traci na wartości szybko, a drugi utrzymuje wartość przez lata ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@goferek: tanie auto marki "premium", machający_papież.jpg
  • Odpowiedz
@Shaun_x_Boswell: Kupujesz Mazdę, patrzysz tylko czy konserwacja jest OK. Później eksploatacja Mazdy: raz na jakiś czas możesz olej wymienić jak Ci się chce, ale jak tego nie zrobisz to i tak będzie OK. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Eksploatacja używanego Mercedesa. Wymiana oleju najlepiej co 8 000 km. Na start jak kupisz z przebiegiem powyżej 100 000 trzeba wymienić rozrząd za 10 000zł. Wymiana oleju w skrzyni
  • Odpowiedz
To prawda, ludziom o------o z tymi cenami używanych aut. Inna kwestia, że te auta się raczej za tyle nie sprzedadzą.
  • Odpowiedz
Kupujesz Mazdę, patrzysz tylko czy konserwacja jest OK. Później eksploatacja Mazdy: raz na jakiś czas możesz olej wymienić jak Ci się chce, ale jak tego nie zrobisz to i tak będzie OK. (

@ziomus13: chyba nie do końca znasz realia. Mazdy nie sa jakos super bezawaryjne. Jest jedynie mniej ulepow na rynku wzgledem swietej trojcy.
  • Odpowiedz
chyba nie do końca znasz realia. Mazdy nie sa jakos super bezawaryjne

@SpokojnyPan: to jakie są realia? Wielu znajomych ma mazdy ostatnich generacji i absolutnie nic się z tymi autami nie dzieje, same wymiany eksploatacyjne.
  • Odpowiedz
@Shaun_x_Boswell: właśnie dlatego kupiłem w tym roku nową mazdę 3, silnik 2.0l , obsługa w środku prawie pełny manual i bardzo niewielka utrata wartości, jak widać. A dokładnie to kupiełem ją bo wygląda zajebiście, ponadczasowo, jak żadne inne auto, szczególnie współczesnie pudełka z setką bajerów w typie odzieży Cipo&Baxx ( ͡° ͜ʖ ͡°)
audi a3, te wszystkie cupry, toyoty itd itp, bez podjazdu do mazdy 3
  • Odpowiedz
Kupujesz Mazdę, patrzysz tylko czy konserwacja jest OK. (...) raz na jakiś czas możesz olej wymienić jak Ci się chce, ale jak tego nie zrobisz to i tak będzie OK.

@ziomus13: Kumpel ma CX-5. Co prawda zostawił 20% mniej u mechanika niż ja z moją trzy lata starszą Alfą Romeo, ale ja robiłem 2x więcej kilometrów.
Zresztą hybrydowa Toyota z 2021 też mnie kosztuje podobnie. Tylko tu najwięcej kosztują same
  • Odpowiedz
Nie wiem kto ma pomysł dać 70k+ za 10 letnią mazdę, która niczym się nie wyróżnia

@Shaun_x_Boswell: Piszesz coś takiego, a potem wymieniasz niemieckie szroty, które też się niczym nie wyróżniają xDD
  • Odpowiedz
@Shaun_x_Boswell: to teraz z perspektywy kogos kto czesto zmienia auta, aktualnie mam wlasnie mazde 3 2015 rok za 51k z przebiegiem 80kkm od 1szego wlasciciela. Auto totalnie bezobslugowe, tylko eksploatacja i sprawdzanie podwozia (tutaj zdrowe), auto ma fajne wyposazenie bo najwyzsze jakie wtedy bylo, do tego trafil sie wlasciciel dbajacy o lakier, cermika i nie mycie na szczotkach. Honda i Mazda czy Suzuki, będą trzymać cenę, mają swoich zwolenników którzy
  • Odpowiedz