Wpis z mikrobloga

Dla tych co kupują ubisoft polecam zobaczyć https://youtu.be/eWhkw3ggRMM

Spółka tylko w tym roku przewiduje 1 miliard euro straty. W 2027 roku muszą wykupić obligacje o wartości 700 mln euro. Chcą zrobić restrukturyzację, która przyniesie 100 mln euro w tym roku i 200 mln euro w kolejnych 2 latach.

IMO ta firma jest już trupem, albo zdechnie za kilka lat albo zostanie przejęta, nie widzę innego scenariusza.

#gielda
pepedros - Dla tych co kupują ubisoft polecam zobaczyć https://youtu.be/eWhkw3ggRMM

...

źródło: obraz

Pobierz
pepedros - Dla tych co kupują ubisoft polecam zobaczyć https://youtu.be/eWhkw3ggRMM

...
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pepedros: z jednej strony ciężko odmówić racji temu wpisowi, a z drugiej ich same ip mają większą wartość od tego ile ta firma ma kapitalizacji teraz, więc szczerze sam nie wiem co dalej. Może po prostu ktoś ich wykupi w końcu w całości
  • Odpowiedz
@pepedros: większość tej straty to odpis za zlikwidowane gry. Nie wierzę, że to upadnie, ktoś to wykupi lub znajdzie się inwestor i po prostu odkują się przy kolejnych Assasinach i Far Cry zwłaszcza, że rezygnują z epica i ich platformy i będą dostępni na steamie.

Jak dla mnie to, że wywalili jakieś g---o gierki jak Prince of Persia i doszlifowuja główne IP to plus i krok w dobrą stronę.

Pesymiści
  • Odpowiedz
  • 0
odpis za zlikwidowane gry

@Clefairy: odpis za gry to 650 mln euro, czyli dalej 350 mln straty. A w przyszłym roku jeszcze muszą znaleźć drugie tyle na obligacje. Każdy oczywiście niech sobie kupuje co chce, tylko czy inwestycja jest warta ryzyka? Bo kurs może jeszcze spaść mimo wszystko.
  • Odpowiedz
@pepedros: a w międzyczasie wydadzą kilka gier. Mimo wszystko 650 mln dla takiej firmy to nie jest jakaś zabójcza suma.

Ubi to obecnie śmieciuch i raczej każdy wie, że podejmuje ryzyko, chyba nikt nie wkłada w to oszczędności życia.
  • Odpowiedz
@pepedros: najbardziej to lubię jak się inni emocjonują tym, że mogę stracić na swojej pozycji. Najwięcej płaczu zazwyczaj jest przy spółkach dużych takich jak NVO, UNH, UBISOFT, zawsze po krachu (gdzie sUkamy wejścia), gdzie te spadki mogą się pogłębić o te kilkanaście procent, ale jest większa szanse że odbije, niż że upadnie. Za to jak sobie wchodzimy w smieciuchy, które spadają po 40% w tydzień to nikt się o nasze
  • Odpowiedz
@pepedros: Dajcie spokoj z tym ubisoftem... co roku generyczne gowna w kolko te same wypuszczaja, nikogo one juz nie grzeja od lat... Macie fajne spoleczki gejmingowe do inwestycji na rodzimym rynku jak #cdr, ktory tworzy arcydziela na ktore czeka caly swiat, albo #crj ktora z kazda produkcja robi sie coraz wieksza to wolicie w jakies krzaki inwestowac.. a potem placz...
  • Odpowiedz
  • 0
generyczne gowna w kolko te same wypuszczaja

@nflsteelers: potwierdzam, nawet chciałem ostatnio kupić nowe anno, bo jestem fanem tej serii, ale to tylko reskin 1800 na starożytność z kosmetycznymi zmianami. Ostatnio już to sprzedawali na steamie z rabatem 20%, a przecież 2 miesiące temu była premiera. Poczekam jak już będzie kompletna edycja ze wszystkimi DLC do kupna za grosze, to może się skuszę, póki co 1800 i tak zapewnia grę
  • Odpowiedz