Wpis z mikrobloga

Państwowy Bank Wietnamu zaprzeczył w piątek doniesieniom w mediach społecznościowych, jakoby miał zamiar wycofać z obiegu banknoty o niskich nominałach 1000, 2000 i 5000 dong. Nazwał te informacje fałszywymi i bezpodstawnymi. W oświadczeniu Bank Państwowy stwierdził, że emisja, zarządzanie i obieg waluty wietnamskiej odbywają się zgodnie z prawem i mają na celu zaspokojenie potrzeb płatniczych gospodarki, odzwierciedlanie warunków społecznych oraz ochronę uzasadnionych praw i interesów jednostek i przedsiębiorstw.

Bank centralny zwrócił się do organizacji i osób prywatnych, aby nie publikowały ani nie udostępniały niepotwierdzonych informacji o rzekomym wycofaniu z obiegu banknotów o niskich nominałach, ostrzegając, że naruszenia będą rozpatrywane zgodnie z przepisami prawnymi.

Obecnie w obiegu w kraju znajduje się 12 banknotów wykonanych z polimeru i papieru bawełnianego, a także pięć nominałów monet, które pozostają prawnym środkiem płatniczym. Banknoty polimerowe występują w sześciu nominałach: 500 000, 200 000, 100 000 , 50 000, 20 000 i 10 000 dong, natomiast banknoty bawełniane to: 5000, 2000, 1000, 500, 200 i 100 dong.

Bank zauważył, że podobne pogłoski pojawiały się już wielokrotnie w przeszłości, w tym twierdzenia o emisji banknotów o wyższych nominałach, które wcześniej odrzucał. Powtórzyło również, że nie planuje emisji banknotu o nominale 1 miliona dong.

W 2013 roku Bank Centralny oświadczył, że nie planuje denominacji waluty ani wprowadzania zmian w banknotach będących w obiegu, powołując się na stabilność donga wietnamskiego i twierdząc, że obecna struktura banknotów pozostaje odpowiednia.

#numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty
Zapraszam do zaobserwowania mojego autorskiego tagu #nowoscinotafilistyczne gdzie publikuje nowości i ciekawostki na temat pieniądza papierowego
IbraKa - Państwowy Bank Wietnamu zaprzeczył w piątek doniesieniom w mediach społeczno...

źródło: 3s867gda6cfg1

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@IbraKa: pomimo rzadkiego występowania w obiegu banknotów o nominałach 100, 200 i 500 dongów, ze względu na ich bardzo niską wartość (500 dongów to około 7 groszy), nadal są one prawnym środkiem płatniczym i każdy sprzedawca ma obowiązek je przyjąć.
IbraKa - @IbraKa: pomimo rzadkiego występowania w obiegu banknotów o nominałach 100, ...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@sigma: właśnie wietnamskie władze niedawno wprowadziły przepis, że każdy sprzedawca musi zaakceptować takie niskie nominały (każdy nominał banknotu), bo w przeciwnym razie można to zgłosić do odpowiednich służb, a sprzedawcy za nieprzyjęcie grozi mandat. Chociaż wydaje mi się, że banknoty o niskich nominałach (poniżej 10 tys dong) są i tak częściej spotykane niż monety. Szukam ich po kantorach, ale na razie nie znalazłem żadnego banknotu oprócz 100 tys i wyżej
  • Odpowiedz
Ja dostałem sporo jako reszta przy zamawianiu nadziewanych leśnych ziemniaczków w okolicy Viet Tri.
  • Odpowiedz
Chociaż wydaje mi się, że banknoty o niskich nominałach (poniżej 10 tys dong) są i tak częściej spotykane niż monety

@IbraKa: monety zostały wycofane z obiegu kilka lat temu, a banknoty o nominałach 1k, 2k, 5k są turbopopularne
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@ChlopoRobotnik2137: bardzo fajny mają tam system podawania roku druku na banknotach, bo widnieje w numerze seryjnym. Pierwsze 2 cyfry oznaczają rok to, czyli 05=2005, 16=2016. Podobny sposób jest stosowany w krajach skandynawskich i w Rumunii
IbraKa - @ChlopoRobotnik2137: bardzo fajny mają tam system podawania roku druku na ba...

źródło: 1000053982

Pobierz
  • Odpowiedz
W oświadczeniu Bank Państwowy stwierdził, że emisja, zarządzanie i obieg waluty wietnamskiej odbywają się zgodnie z prawem

@IbraKa: taaa u nas oficjalnie banknot 500 pln jest w obiegu, a kto taki miał kiedykolwiek w portfelu?
ja takowy banknot widziałem jeden jedyny raz, w kantorze oprawiony w ramkę na ścianie

nawet jak z banku wyciągałem awizowane 50 koła, wszystko było w dwustuzłotówkach
Miszczu_wszystkiego - >W oświadczeniu Bank Państwowy stwierdził, że emisja, zarządzan...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Miszczu_wszystkiego: Jest w obiegu. Natomiast nie wiem czego dowodem jest posiadanie banknotu w portfelu(ma Pan dowód?). Ale już tłumaczę czemu go nie widziałeś. Banknot 200zł jest drugim najpopularniejszym banknotem pierwszy jest 100zł. Teraz banknotów 500zl według starych szacunków jest ponad 50 milionów sztuk a 200zł na te stare szacunki pokazuje że było go prawie 300 milionów. Sam miałem 500 zł natomiast jest on bardzo niewygodny do płacenia w sklepach. Wolę
  • Odpowiedz
  • 0
@Miszczu_wszystkiego ja z 500 złotówkami mam do czynienia regularnie, bo obracamy w sklepie co prawda małą gotówką, ale co jakiś czas ktoś płaci i takim nominałem. Więc są, w obiegu krążą, ale faktycznie są rzadkie
  • Odpowiedz
@IbraKa: 15+ lat podróży po całej dalekiej Azji, mieszkanie tam, pracowanie tam, teraz już mam tam rodzinę (od strony różowej). Mam tyle kasiory z tamtych rejonów. Pewnie z każdego kraju (po kilka banknotów). Posiadam też cały litrowy słoik monet z krajów, gdzie takowe są dostępne.
franekdolasu - @IbraKa:  15+ lat podróży po całej dalekiej Azji, mieszkanie tam, prac...

źródło: kasiora

Pobierz
  • Odpowiedz
@IbraKa: ...i jeszcze sprostowanie. Wietnam NIE posiada żadnych monet w obiegu. Informacja jakoby takowe istniały jest nie prawdą. Kiedyś rząd wydał monety w ramach testu. Lecz ludzie uznali je za zbędne i nikt ich nie używał. Stworzono banknoty o niskich nominałąch. Szczęśliwcy ciągle moją posiadać takie monety. Mają one jedynie wartość numizmatyczną.
  • Odpowiedz