Wpis z mikrobloga

Jestem ciekawy opinii ekspertów, funkcjonuje to już w niektórych krajach i szczerze widać różnicę
#kaucja #systemkaucyjny #ankieta #kiciochpyta

Co myślisz o wprowadzeniu kaucji na wszystkie butelki szklane (wódka, alkohol, piwo, małpki, napoje)

• Za 52.6% (887)
  • Przeciw 47.4% (798)

Oddanych głosów: 1685

• 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• Doceń
  • 29
@LukaszTV ja jestem za tym by zunifikować szklane butelki do pojemnosci 100ml, 330, 500, 700 wówczas mozna mysleć o systemie kaucyjnym. Nic inenego nie ma sensu.
  • Odpowiedz
@LukaszTV: Ja jestem zdania że ten cały system kaucyjny to jeden z największych wałków tej kadencji a co najmniej najbardziej bezczelny, drogi, czas marnujący i niepotrzebny
  • Odpowiedz
Własnie na małpki i butelki po malych alko powinna byc kaucja a na dużą butelkę wody już nie.
Nie wiem co mam zaznaczyc w ankiecie.
  • Odpowiedz
jeszcze mało się poniżania jeszcze z innymi butelkami chcecie dymać? może nałóżmy też kaucje na sprzety elektroniczne typu smartfon telewizor lodówka.
  • Odpowiedz
System kaucyjny to należy k---a zlikwidować, to jeden z najgłupszych i najbardziej irytujących kretynizmów wprowadzonych w ostatnich latach.
  • Odpowiedz
@LukaszTV: system kaucyjny jest kanibalistyczny dla systemu segregacji odpadów - plastik i amulenium to najbardziej wartościowa frakcja odpadów - jeśli zniknie z powodu wprowadzenia kaucji na wszystko, czekają nas podwyżki cen odbioru śmieci - lose-lose;

co do funkcjonowania w innych krajach, to ma to źródło historyczne, kiedy nie było takich możliwości technicznych jakie są dostępne dziś - a dziś można wybudować nowoczesne sortownie, które nie potrzebują, żeby motłoch bawił się
  • Odpowiedz
@Titsuman: "jestem zdania że ten cały system kaucyjny to jeden z największych wałków tej kadencji"
Tak, tak. Tej kadencji XD
Ustawa z lipca 2023 r.
Podstawą prawną dla wprowadzenia kaucji za opakowania w Polsce jest nowelizacja ustawy o gospodarce opakowaniami i odpadami opakowaniowymi, którą przyjął Sejm RP w lipcu 2023 r. — to ta ustawa wprowadziła w polskim prawie mechanizm depozytowy.
  • Odpowiedz
JA pod domem mam góry małpek między krzakami. Zamiast zacząć od tego by menele pięknie zaczęli sprzątać i pokazać ludziom że to ma sens to oni pocisneli w ludzi którzy w domach i tak segregują śmieci i nie wyrzucają ich do lasu/parków. Chorzy ludzie z chorymi pomysłami.
  • Odpowiedz
Ale nei da sie zrobic tak, zeby każdy sklep przyjmowal butelki wszystkie i pieniadze od razu trafialy by na twoje konto.. nie da sie..
  • Odpowiedz
@LukaszTV:
Tak, kiedyś butelki po occie, czy dowolnej wódce były takie same. Kupujesz butelkę bezkaucyjną płacisz WIĘCEJ za kunszt i małoseryjność.

Dzisiaj mnie wk*wił eLeclerc. Trzy tygodnie temu kupiłem 2 butelki piwa z kaucją. Dziś robiłem zakupy. Wchodzę do sklepu - automat na plastiki jak był nieczynny, tak jest. No to może oddam chociaż szkło - te 2 nieszczęsne butelki. Babka mówi: „paragon". Ja jej pokazuję apkę z listą zakupów, gdzie
  • Odpowiedz
Ja jestem za segregacją rasową. W Japonii jest dużo bezpieczniej niż we Francji. Segregacja działa. Dlaczego taka segregacja jest niedobra (w rzeczywistości korzystna dla tubylców), a ta śmieciowa jest dobra (w rzeczywistości niekorzystna dla tubylców).?
  • Odpowiedz