Wpis z mikrobloga

Półtora roku temu napisałem wpis o czechosłowackich „koronach głodowych”. Nie będę dziś przytaczać szczegółów tamtej historii, więc jeśli ktoś jeszcze nie miał okazji o nich czytać, serdecznie zachęcam do przeczytania. Dzisiaj natomiast w moje ręce trafiły niezwykle ciekawe artefakty z tamtej epoki. Ulotki i gazety propagandowe z lat 1952-1956 wydawane przez Radio Wolna Europa.

W latach 1951-1956 z terenu Niemiec Zachodnich przeprowadzono kilka szeroko zakrojonych kampanii propagandowych. Wykorzystywano do nich tysiące niewielkich balonów wypełnionymi gazetami, ulotkami, ale także papierosami, cukierkami, czekoladami, zabawkami, przedmiotami pierwszej potrzeby, które leciały nad terytorium Czechosłowacji, Polski i Węgier. Był to najobszerniejszy w historii projekt tego typu. Szacuje się, że w ramach operacji wysłano ponad 350 tysięcy balonów z ładunkiem przekraczającym 300 milionów ulotek. Szczególnie interesującym elementem tych działań były parodie banknotów, zwane właśnie „koronami głodowymi”, które akurat wśród tych ulotek się jedna znajdowała. RWE wypuściło je w odpowiedzi na drastyczną reformę walutową w Czechosłowacji z 1953 roku przypominającą reformę walutową w Polsce w 1950 roku. Na ulotkach stylizowanych na prawdziwym banknotem 1 koronnym widniały napisy określające je jako „dar Związku Radzieckiego” oraz dowód bankructwa reżimu. Obok propagandowych banknotów zrzucano aluminiowe krążki przypominające monety o nominale 25 halerzy.

Jest to dość unikalna forma dziennikarstwa emigracyjnego, które przełamywało żelazną kurtynę. Co ciekawe, mimo ogromnej skali operacji, do dziś przetrwała jedynie niewielka liczba tych ulotek i gazet. Wynikało to z faktu, że reżim komunistyczny uznawał je za niezwykle groźne i do ich zwalczania angażowano lotnictwo wojskowe, a obywatelom pod groźbą kar nakazywano natychmiastowe oddawanie znalezionych materiałów na milicję. Na pewno będzie to bardzo ciekawe uzupełnienie mojej kolekcji

#numizmatyka #banknoty #pieniadze #hobby #waluty #historia
Zapraszam do zaobserwowania mojego autorskiego tagu #nowoscinotafilistyczne gdzie publikuje nowości i ciekawostki na temat pieniądza papierowego
IbraKa - Półtora roku temu napisałem wpis o czechosłowackich „koronach głodowych”. Ni...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak jest od zawsze - rządzący chcą wydymać ludzi na kasę, albo coś kombinują z monetami i złotem albo na beszczelnego ogłaszają denominację czy tam inną reformę walutową.
  • Odpowiedz