Wpis z mikrobloga

Mirki zastanawiam się czy brać auto z automatyczną skrzynią biegów. Moja trasa to 90% trasa, ale końcówka wygląda tak, że ok 10min w korku (2.5km). Jazda wygląda tak, że albo jedynka i powoli się toczę, albo co chwilę hamowanie i ponowne ruszanie. Czy w tym przypadku automat będzie dostawał mocno po dupie?
#samochody #motoryzacja #mechanikasamochodowa
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nano22: to zależy jeszcze jaki automat, niektóre właśnie dostają po dupie od takiej powolnej jazdy. Takich automatów unikamy. Ale fakt jazda w takim korku na manualu to jak za karę. A z jednostajną prędkością toczyć się nie da bo zaraz janusze będą się wciskać w lukę - i tak jak piszesz - dla tego wszyscy jak małpy podjeżdżają i hamują co chwilę ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
połowa kierowców jeździ autami które mają 20 lat. i w tych automaty palą więcej. to są auta ze skrzyniami 4 biegowym

@mialo_wyjsc_inaczej: Ostatnie seryjnie produkowane 4 biegowe automaty dla "mas" to chyba byly jakies japonce typu corolla e11, czyli auto, ktore technicznie ma z 30 pare lat. 4 biegowe to juz zdechly w sumie pod koniec lat 80, gdzie montowali ostatnie sztuki w w124. Cale lata 90 to byly juz
  • Odpowiedz
@Nano22: Nie wiem czy chcesz nowe czy używane ale mamy 2026 rok. Całe życie jeździłem manualami. Od trochę ponad roku oba auta w domu to automaty z autoholdem i tylko kwestie finansowe zmusiłyby mnie do zmiany na manuał.
  • Odpowiedz
4 biegowe to juz zdechly w sumie pod koniec lat 80

@bruhh: stary o czym ty bredzisz (ʘʘ)

automaty 4 biegowe nawet w 2010 były w tańszych autach a ty mi piszesz że mercedesy to takie w latach 80 miały więc się mylę. dalej takie po ulicach jeżdzą. dp0/al4, zf 4hp20, japończyki które sam wspomniałeś. masa tego. renaulty, peugeoty, citroeny, lancie, toyoty
  • Odpowiedz
@mialo_wyjsc_inaczej:

żyjecie w kraju gdzie połowa kierowców jeździ autami które mają 20 lat. i w tych automaty palą więcej. to są auta ze skrzyniami 4 biegowymi,

I te auta ile stanowią promili
  • Odpowiedz
@Nano22: automat opłaca się w czterech przypadkach
1) kupujesz coś z porządnie wykonaną skrzynią typu mercedesowskiego 7g-tronika który przy poprawnej obsłudze robi pół miliona kilometrów bez absolutnie żadnego śladu zużycia, ale za to ma wysoki próg wejścia bo takich skrzyń nie znajdziesz w jakichś miejskich autkach albo gniotach typu tojoty corolli
2) kupujesz pseudoautomat czyli bezstopniową skrzynię w hybrydowej tojocie i zależnie od twojego szczęścia w życiu jeździsz rok aż
  • Odpowiedz
kupujesz coś z dwusprzęgłową skrzynią, jeździsz 5 km dziennie i chwalisz się na forach jak to skrzynia jest totalnie bezawaryjna

@Pangia: chyba że masz dq200 na suchych sprzęgłach to i te 5 km to może być za dużo
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Peugeoty 407 miały bardzo długo pchane automaty 4HP20, a to już autosegment D. Właściwie do wprowadzenia 2.0HDI 163KM można było wybrać automat 4-biegowy lub 6-biegowy
  • Odpowiedz
@GladysDelKarmen: nie wiem jak w osobówkach to szło ale elektryczne ducato bardzo długo miało cały układ przeniesienia napędu z diesla, włącznie ze skrzynią biegów która była po prostu zblokowana na trzecim biegu - chuje byli tak leniwi że wkładali cały pas przedni razem z intercoolerem który nie był nigdzie podłączony i nie spełniał żadnego zadania
  • Odpowiedz