Wpis z mikrobloga

148 + 1 = 149

Tytuł: Patodeweloperka. To nie jest kraj do mieszkania
Autor: Bartosz Józefiak
Gatunek: reportaż
Ocena: 9/10
ISBN: 9788324083978
Wydawnictwo: Znak Literanova
Liczba stron: 352
Forma książki: książka
Aaa, szkoda strzępić ryja...

Świetny reportaż o patologiach branży deweloperskiej, polityki mieszkaniowej i budowlanki. Myślę, że śmiało może posłużyć jako piguła ostrzegawcza dla rozglądających się za swoim pierwszym mieszkaniem/domem. Eksperci z tagu #nieruchomosci pewnie już to wszystko wiedzą. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wspomina o nich zresztą (nie wprost) Konrad Płochocki z PZFD (swoją drogą, w zasadzie każda jego wypowiedz nosi znamiona srogiej odklejki deweloperskiej):

Drugi dokument to badania opinii społecznej na temat deweloperów przeprowadzone przez Minds & Roses na zlecenie Otodom i PZFD.

- Najlepszą opinię o branży mieli nasi klienci. Grupą, która nas najbardziej hejtowała, byli młodzi mężczyźni, którzy nie mieli dotąd żadnego kontaktu z deweloperką i nie zamierzają korzystać z naszych usług. Te osoby dały sobie wmówić, że to nasza branża odpowiada za to, że ceny mieszkań są dla nich nieosiągalne.

Żeby nie było - autor jasno daje do zrozumienia, że nie tylko deweloperzy są tu winni. Z reportażu można wywnioskować, że operują oni jedynie w ramach istniejących uwarunkowań prawnych i politycznych, trudno się z tym kłócić - nie są to w końcu organizacje charytatywne. No i oczywiście nie jest tak, że każdy deweloper to zło wcielone. Na końcu autor podaje przykład, że współpraca na linii samorząd-deweloper może przebiegać sprawnie - Nowe Żerniki we Wrocławiu nie są idealne, ale dają nadzieję na lepszą przyszłość. Polecam.

Prywatny licznik: 6/35

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #czytajzwykopem #czytelniczebingo #ksiazki #reportazbookmeter
MuchoMaas - 148 + 1 = 149

Tytuł: Patodeweloperka. To nie jest kraj do mieszkania
Aut...

źródło: 1136354-352x500

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@MuchoMaas

Czytałem tą książkę kilka razy ale pominąłem tej fragment. BTW ciekawie jest opisana konferencja gdzie jest feta z powodu BK2
  • Odpowiedz