Wpis z mikrobloga

✨️ Jak wybrać trenera personalnego w mieście?
#mikrokoksy #silownia

Załóżmy, że macie całkiem spoko budżet do dyspozycji na treningi.
W jaki sposób szukalibyście trenera personalnego, który was poprowadzi w waszym mieście?

Ja się trochę dałem złapać na bait trenerów z sieciówki i teraz wiem, że 3/4 z nich to kolesie po 3 miesięcznym kursie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przede wszystkim kogoś z polecenia, ale ja bym osobiście preferował jednak trenera online, bo takich jest dużo, prowadzą solidne socjale i mają ograniczoną liczbę klientów
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Poprzeglądaj instagramy. Ci leszcze z sieciówek to jest pomyłka, chyba, że ma odpowiednie wykształcenie. WIększość z nich to frajerzy 70kg z 15% bf trenujący X lat i wyglądający z roku na rok tak samo albo gorzej, którzy jedyne, co Ci wrzucą, to dziwne ćwiczenia.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

W sumie to już lepiej po wyglądzie i wynikach siłowych lub w sporcie, który trenuje
Wiadomo nie każdy zawodnik/k--s musi być kimś kto osiagnał to wiedzą czy jakimś większym pomyślunkiem i potrafi to przekazać
Ale to juz lepszy wyznacznik niż uśmiechnięta morda. Bo jeśli ktoś nazywa się trenerem i zabija go 120 kg na klate czy 200 kg w ciagu nigdy nie doskoczył etc albo nigdy nie miał poniżej
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: Studiowałem Wychowanie Fizyczne, znam ludzi po Fizjoterapii i nawet sobie nie wyobrażasz jakie dzbany potrafią kończyć te kierunki. Tak jak @Kasahara pisze, już lepiej kogoś po wynikach czy sylwetce wybrać niż kogoś po super kursach.
@mirko_anonim Zależy co chcesz osiągnąć, szukałbym kogoś kto ma zawężoną wiedze na dany temat co cie interesuje, typu bardziej sylwetkowo np. sylwetka plażowa, wyniki w trójboju, może jakiś hybrid athlete/hyroxiarz/crossfitowiec, streetworkoutowiec itp.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jak budżet spory, to najlepiej trenera który prowadził albo trenował zawodowców/sportowców w jakiejś dyscyplinie, ale tacy raczej nie trenują randomów. No i pytanie jaki cel treningów, bo amatorsko i rekreacyjnie wystarczy conajwyżej korekta przy technice z raz lub dwa a plan nawet GPT ułoży. Jak się myśli poważniej typu zawody i bardziej wyczynowo itd to jak wyżej.
  • Odpowiedz
@Pan_Slon:

Mogę się zgodzić jeśłi ktoś szuka np. fizjoterapeuty. Ale dietetyka czy trenera na siłownię to tak 2/10 moge się zgodzić.

Widzisz, śmieszna sprawa jest taka, że ja zaczynałem od bycia dietetykiem i studiowałem na instytucie technologii żywności :), oprócz tego zrobiłem w tym kierunku blisko 200 szkoleń w Polsce i zagranicą (z 80 mam wymienione na swojej stronie, później nie chciało mi się aktualizować. I po tym doświadczeniu mogę
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: wykształcenie w dziedzinie, w której liczy się rzemiosło a nie teoria? No tak średnio bym powiedział. Sporo to ułatwia, ale tylko dla osób, które wiedzą jak wykorzystać daną wiedzę. Poza tym dieta i trening to nie rocket science - tu liczą się proste cyferki, czyli komuś pomogłeś wycisnąć x czy schudnąć y i tyle.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: prawda jest taka, że wielostawy robione dobrze technicznie w pełnym zakresie ruchu + duża intensywność ćwiczeń i jakieś cardio na tetnie powyżej 120-130 na końcu będzie lepsze niż 95% trenerów. Tylko trzeba się ruszyć 3-4 razy w tygodniu na te 2h i faktycznie zapierdzielać, a nie liczyć na to, że plan i trener to 90% sukcesu.
  • Odpowiedz
@Kasahara: @Saprofit macie sporo racji, można też stwierdzić że po co komu trener? Wystarczy cwiczyć równomiernie partie mieśniowe + upadek mięsniowy, odpoczynek/sen/regeracja i jeść rozsądnie - to wszystko ;)
  • Odpowiedz
@Pan_Slon: nie sprowadzaj dyskusji do absurdu. Może najpierw dowiedz się, jaka jest rola trenera w całym procesie sportowym, nawet takim mocno amatorskim pompowaniu bica i rzeźbieniu brzucha...
  • Odpowiedz