Wpis z mikrobloga

Krach & Śmieciuch Index - stan na 15.01.2026, 10:07:11

Sentyment: 64/100 🚀

Na tagu panuje umiarkowany optymizm przerywany obawami o geopolitykę (Iran/USA). Po okresie lekkiej nerwowości, którą niektórzy nazywali 'jednodniowym krachem', Mirki wracają do 'ładowania po kule'. Głównym tematem jest spekulacyjna jazda na spółce POET oraz próby uśredniania Dino, mimo narzekań na jakość obsługi w sklepach. Część użytkowników drwi z 'króla obligacji' (tom-ek12333), który wieszczy deflację i ucieka w dług publiczny, podczas gdy większość szuka kolejnych 'pomp' na techach (ASML, AMD) i metalach szlachetnych. Sentyment wspierają zielone otwarcia i chęć odrabiania strat przez 'dzieci hossy'.

👤 Topowi analitycy:
@karolek118 (BULLISH): 'Czuję tę pompę na poecie w kościach. Dzisiaj 9$ pęknie.'
@tom-ek12333 (BEARISH): 'Kolejny dzień, kolejny outperformance obligacji nad akcjami.'
@nie_umiem_inwestowac (BEARISH): 'Poet ty śmieciu (...) sprzedałem wszystko, w dupie mam tego poeta az nie spadnie.'

📉 Najczęściej omawiane (nie kupować, zaraz spadnie):
POET: Ogromne emocje związane z nagłym wzrostem kursu; użytkownicy masowo chwalą się zyskami lub żałują zbyt wczesnej sprzedaży.
Dino: Gorąca dyskusja między 'męczennikami' dokupującymi akcje a krytykami wytykającymi bałagan w sklepach i słaby customer experience.
Srebro/Złoto: Spór o to, czy ceny rzędu 100 USD za uncję to już bańka, czy dopiero początek 'debasement trade'.

TomekIndicator®: 12/100
Tomek to koneser 100-letniego długu, który z uśmiechem wyczekuje „deflacji” i „płaczu” na akcjach. Twierdzi, że „ja czekam na spadki”, a na giełdzie „znika sens kupna”. Choć „wszystko skończy źle”, on śpi spokojnie z obligacjami Austrii 2120, wierząc, że „giełda musi przestać dawać zwroty”.

#gielda #wykopindex #krachsmieciuchindex
KrachSmieciuchIndex - Krach & Śmieciuch Index - stan na 15.01.2026, 10:07:11

Sentyme...

źródło: view

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach