Wpis z mikrobloga

✨️ Jak radzić sobie z chorobliwą zazdrością w rodzinie?
Chorobliwa obsesyjna zazdrość - czy ktoś miał do czynienia z Zespołem Otella? Jak radzić sobie z taką osoba? Czy da się to jakoś leczyć?

Moja matka odkąd pamiętam jest podejrzliwa, nieufna, szuka spisku dookoła. Od dobrych kilku lat zaczęła oskarżać ojca (lvl65) o ciągłą zdradę. Sprawdza jego telefon, podsłuchuje jak rozmawia przez telefon, śledzi każdy jego krok i każdą interakcję z inną kobietą sprowadza do zdrady. Nawet „dzień dobry” na ulicy do sąsiadki. Z początku było niewinnie, lokalne docinki, wyrzuty o jakieś sprawy sprzed 40 lat. Teraz jest już gorzej, codzienne awantury, rękoczyny, obdzwanianie rodziny a nawet moich teściów i opowiadanie rzeczy niewyobrażalnych. Nie jestem w stanie do niej dotrzeć żadnym argumentem żeby skorzystali z psychologa (ona nie potrzebuje tylko ojciec). Wypominanie zdarzeń sprzed lat, wymyślanie historii na bieżąco z takim przekonaniem że moje logiczne argumenty że to nie ma sensu nic nie dają. Z drugiej strony wyrzuty do mnie że jej nie odwiedzam i odcinam od wnuków „karząc ją” w ten sposób. Brakuje mi już pomysłów co zrobić…
#choroba #psychologia #pomoc

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ojciec potrzebuje psychologa, tu ma rację.
Po to żeby od niej odejść albo przynajmniej postawić sprawę odpowiednio, jeżeli mu układ z matką nie odpowiada.
Ty do tego nic nie masz, nie jesteś od rozwiązywania ich spraw
Wnuki może zobaczyć jak przyjedzie do ciebie, faktycznie zawożenie dzieci do domu w którym jest atmosfera awantur im nie służy, ale przecież jako babka może mieć inne oblicze tylko dla samych wnuków
  • Odpowiedz