Aktywne Wpisy

Teuvo +132
wpis sponsorowany
źródło: 1000024000
Pobierz
Dzisiaj już we mnie coś pękło. Mieszkam razem z dziewczyną, oboje pracujemy i zarabiamy. Ja płacę czynsz, ona oplaty i prąd - razem 500 zł. Ja około 4500 Poza tym ja płacę jeszcze za wszystkie wyjścia i 3/4 jedzenia. Niestety ale miałem naprawdę spore wydatki w tym miesiącu i niestety nie mam za co opłacić gazu. Poprosiłem o podzielenie się płatnością na pół. Odmówiła. Już nie chce tak żyć. Wydaje wszystko co

O co mi chodzi. Od zawsze cywilizacje rozwijały się, osiągały peak rozwoju, po czym upadały ze względu na stagnację i brak szybkich reform. Szukając odpowiedzi doczłapałem się do Oswalda Spenglera, który wysunął bądź co bądź ciekawą tezę, teoria cykli cywilizacyjnych. Cywilizacje rodzą się, rozwijają, osiągają szczyt, sztywnieją i upadają. Po nich gdzie indziej powstaje nowa, bardziej dynamiczna. I jakby się nad tym zastanowić, to cykl ten trwa od początku cywilizacji ludzkich. Niegdyś Bliski Wschód, kolebka cywilizacji, teraz region katastrofalnie biedny. Poza małymi wyjątkami
Wszystko to za sprawą dziedziczenia idei. Popatrzmy: Mezopotamia i Egipt (rolnictwo, irygacja) → Grecja (filozofia, demoracja) → Rzym (prawo, wojskowość) → Europa (nauka, kolonializm, kapitalizm) → USA (wojskowość, nauka, technologia)
Pytanie, co będzie następne, USA wiecznym mocarstwem nie będzie i coś mi się wydaje, że to Chiny są następnymi w tym łańcuszku pokarmowym. Zachód też kiedyś upadnie i to nie kwestia "lewactwa", idee się zmienią, zabije nas demografia, zabije nas migracja, coś, na co nie będzie nawet jak zareagować i to nie będzie oczywiście za 5 czy 10 lat jakby niektórzy myśleli, raczej dekady / wieki, ale patrząc na historię - w tę stronę to zmierza. Jeśli są wyzwania pokoleniowe, co do których trzeba nielichego podejścia np. podejście USA do I i II wojny światowej i wzbogacenie się na tychże wojnach, to wygrywa ta cywilizacja, która poradzi sobie najlepiej.
I jeszcze ciekawy cytat:
“Man achieves civilization, not as a result of superior biological endowment or geographical environment, but as a response to a challenge in a situation of special difficulty which rouses him to make a hitherto unprecedented effort.”
— Arnold J. Toynbee, A Study of History
Więc może te memiczne "Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy” nie jest aż tak pozbawione sensu
#gruparatowaniapoziomu #historia #starozytnosc #europa #geopolityka
źródło: Cztery-pory-cyklu-cywilizacyjnego
Pobierz@iErdo hmm, to chyba jakieś grube uproszczenie?
Ale to co napisałeś to właśnie skutki lewactwa...
Sprowadzanie wszystkiego do lewactwa i prawactwa jest piękne w czasach liceum. Nie ma czegoś takiego jak ogólne lewactwo ani prawactwo, stworzyliście sobie wroga ukrytego pod jedną etykietą i przypisujecie mu wszystko, tak robią dzieci, wiesz? Szukają w prostych rzeczach wrogów / przyjaciół
Rzym nie „skręcił w lewo” ani „w prawo”, rozpadł się pod ciężarem własnego sukcesu, skali i chęci dominację o Rzym, napisałbyś, że
źródło: 62210b4b985ee2cfgen
PobierzRaczej tu chodzi o skalę, Ateny są dobrym przykładem, bo decyzje podejmowano w państwie liczącym dziesiątki tysięcy ludzi, a nie w klanie 50 osób, powstało prawo pisane i procedury, wprowadzono losowanie urzędników (anty-oligarchiczny mechanizm), technicznie rzecz biorąc nie różniła się aż tak, ale była po prostu sformalizowana, dlatego i ja raczej skorzystałem z niej jako przykładu
@iErdo: W XIX wieku wydawało się że tylko Niemcy mogą pokonać UK. Jak się skończyło? Wszyscy wiemy. USA zobaczymy jak do tego podejdą, ale jeśli wybuchnie wojna między nim, to możliwie że będzie tak wykańczająca, że obydwie potęgi się załamią.
Nie wiemy co się stanie w przyszłości, ale są Indie, jest
@Topibambur: Chętnie podam. Zaraz po tym, jak się pojawi chociaż jeden z twojej strony, ale biorąc pod uwagę, że ty nie rozróżniasz argumentu od opinii, których masz aż nadto, to zakładam, że do tego nie dojdzie.
@Topibambur: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Trudne czasy stworzyły Józef Stalin, był postrzegany jako silny, jego polityka głodu, czystek i łagrów kosztowała 15–20 mln istnień (w tym 3–5 mln Hołodomoru), nie stworzył
@iErdo: Udowodnij że następne cywilizacje odziedziczyły to od nich. Będzie ciężko bo to totalna brednia.